Bestuur > Communicatie > Publicaties > Brochures toerisme

TOERISTISCHE GIDS - BROCHURES TOERISMEVOLLEDIGE UITGAVE TOERISTISCHE GIDS 

 ERFGOEDWANDELINGEN 

De wandeling werd vernoemd naar Pieter Derudder, die op het einde van de 19de eeuw een miraculeuze genezing onderging na een beenbreuk. Dit mirakel is een van de beroemdste "mirakelen van Lourdes". De wandeling vertrekt van de (gratis) parking aan het Vrijetijdscentrum Jabbeke (Vlamingveld 40 te 8490 Jabbeke).

Ontdek Varsenare en de restanten van zijn vele middeleeuwse kastelen. Een wandeling in het spoor van de Romeinen en de Kelten. De wandelroute vertrekt vanop de gratis parking van de Sint-Mauritiuskerk te Varsenare (Oude Dorpsweg).

Wie Snellegem zegt, zegt ook Jacob van Maerlant. Deze middeleeuwse schrijver en dichter woonde in de schaduw van ’t Oosthof. Snellegem is bovendien een unieke archeologische schat in Europa, hier werd een nooit eerder gezien aantal Merovingische langhuizen ontdekt. Deze wandelroute vertrekt op het dorpsplein van Snellegem (Kerkeweg). Op het plein is er gratis parking voorzien.

Zerkegem grossiert in plekken die rust en stilte uitstralen en pakt daarnaast ook uit met een portie onbekend erfgoed. Je ontdekt hier bijvoorbeeld het oudste kapelletje van de gemeente. Deze wandelroute start op dorpsplein van Zerkegem (Bekegemstraat). Er is een gratis parking voorzien.

Stalhille, of de parel van het noorden, heeft een rijke geschiedenis, die verbonden is aan de Yperleet, het kanaal Brugge-Oostende. Natuur en erfgoed gaan hier hand in hand. Deze niet-bewegwijzerde wandeling vertrekt aan de Kalsijdeweg Stalhille, achterkant kerk (gratis parking).

Dit tracé brengt je via Snellegem en Zerkegem naar het Flaminckapark in Jabbeke. De wandelroute laat je stappen in de sporen van bijzondere figuren: kunstschilder Constant Permeke, hovenier Pieter De Rudder en graaf du Bus de Gisignies. Constant Permeke is de vaandeldrager van het Vlaams expressionisme. Pieter De Rudder was een nederig en eenvoudig man met een vaste wil en een sterk geloof. Beiden drukten, elk op hun manier, hun stempel op het Jabbeekse leven. Voeg daarbij de adellijke familie du Bus de Gisignies, die op het intussen verdwenen kasteel in het Flaminckapark woonde, en je krijgt een groene wandeling vol boeiende histories. 

 NATUURWANDELING 

Dit bossencomplex ten zuiden van Jabbeke heeft een typisch blokvormig drevenpatroon en ontstond ten tijde van Napoleon op onvruchtbare heide. Tal van planten en dieren vinden een onderkomen in het bos, de poelen en de hooilanden. Dankzij een onopgeloste moord die tot de verbeelding spreekt (info: Paradijsweg-wandeling Zerkegem) wordt dit bos ook het Moordenaarsbos genoemd. Vertrekken kan vanaf de parking Maskobos, Aartrijksesteenweg (nabij begraafplaats, gratis parking) Hier geniet je volop van de rust en de natuur. Wandel door het Maskobos om via stille wegen het Vloethemveld te verkennen. Van zijn wilde natuurpracht tot zijn bijzondere geschiedenis.

 FIETSROUTES 

Het Permekemuseum huist in de voormalige woning annex atelier van onze beroemde expressionistische schilder-beeldhouwer. In 1929 besluit Permeke om in het landelijke Jabbeke een eigen woning met atelier te bouwen: De Vier Winden. Vanuit zijn heldere atelier keek Permeke uit over de polders en de eindeloze rijen knotwilgen, een landschap dat hem bleef inspireren. Momenteel wordt het museum grondig gerestaureerd. Daarom is zowel het museum als de tuin gesloten, de heropening is voorzien voor 2024.

De wielrenner Romain Maes (1912-1983) werd geboren in een kroostrijk gezin. Hij was het 13de kind in de rij en na hem volgden er nog twee Maesjes. In zijn eerste jaar als beroepsrenner in 1933 won hij reeds de meerdaagse wedstrijd Omloop van het Westen. In 1934 maakte hij tijdens zijn Tour-debuut indruk, maar door een zware valpartij moest hij de strijd staken. Het jaar daarop won hij op spectaculaire wijze de Ronde van Frankrijk door alle ritten in de gele trui te rijden. De slotetappe eindigde in Stadion Parc des Princes te Parijs. De heroïsche filmbeelden zijn de moeite! Na zijn carrière runde Romain het Brusselse café Maillot Jaune nabij het Noordstation. Vertrekken kan vanaf de parking dorpsplein Zerkegem, Bekegemstraat (gratis parking).

VLOETHEMVELD 

Het Vloethemveld is een uniek bos- en natuurgebied van zo’n 350 ha met een rijke geschiedenis. In 1770 begon de bebossing van dit heidegebied. In WO I volgde de ontbossing, door de Duitse bezetting. Tussen de twee oorlogen fungeerde het domein als Belgisch munitiedepot en op het einde van WO II werd hier een krijgsgevangenenkamp voor Duitse en Baltische soldaten geïnstalleerd. Vandaag primeert in Vloethemveld vooral rust. Lees meer via de link (titel).

ONTDEK HET BRUGSE OMMELAND

Hier heeft elke boom een legende, elk kanaal een historie, elk kasteel, elk klooster, elke muur een geschiedenis. Dit is het Brugse Ommeland, waar het verleden rust midden in het groen. Waar Bourgondiërs thuis waren. En zijn. Lees meer via de link (titel).

DIVERSE FIETS- EN LOOPROUTES

Er zijn verschillende Bloso-mountainbikeroutes, de belangrijkste is de Bossenroute (groene signalisatie, 42 km) met in het traject een technische offroad wielerpiste nabij het Vlamingveld. Start- en vertrekpunt is het Vrijetijdscentrum Jabbeke. Daarnaast heb je ook de Kasteelbossenfietsroute van 41 km met vertrekpunt het dorpsplein te Snellegem. Lees meer via de link (titel).

KIDSPROOF!

Een frisse duik op het Recreatiedomein Klein Strand, Robin Hood spelen in het Maskobos of de speelzone van 3.2 ha in het Vloethemveld ontdekken? Of geniet van de talloze speelterreinen met speeltoestellen. Het kan allemaal. Lees meer via de link (titel).

ETEN & DRINKEN

Iedereen houdt van een lekker hapje of een drankje op een zonovergoten terras. Lees meer via de link (titel).

LOGEREN

Jabbeke heeft ook heel wat te bieden op het vlak van overnachting. Lees meer via de link (titel).