Fietsroute - Romain Maes (42km)Bewegwijzerde fietsroute

VERTREK

Parking dorpsplein Zerkegem, Bekegemstraat (gratis parking)

De wielrenner Romain Maes (1912-1983) werd geboren in een kroostrijk gezin. Hij was het 13de kind in de rij en na hem volgden er nog twee Maesjes. In zijn eerste jaar als beroepsrenner in 1933 won hij reeds de meerdaagse wedstrijd Omloop van het Westen. In 1934 maakte hij tijdens zijn Tour-debuut indruk, maar door een zware valpartij moest hij de strijd staken. Het jaar daarop won hij op spectaculaire wijze de Ronde van Frankrijk door alle ritten in de gele trui te rijden. De slotetappe eindigde in Stadion Parc des Princes te Parijs. De heroïsche filmbeelden zijn de moeite! Na zijn carrière runde Romain het Brusselse café Maillot Jaune nabij het Noordstation.

START

Monument Romain Maes, 2012, door beeldhouwer Marcel Vandenbilcke. We belichten enkel de plaatsen gerelateerd aan Romain Maes.

1.

Ouderlijk huis van Romain Maes, Gistelsteenweg 500

2.

Hier, in de Maalderijstraat, pronkte de molen van de familie Maes, bekend als de Hogedijkmolen (1623). Omstreeks 1850 werd deze molen op een torenkot geplaatst. Geen molen te bespeuren? Logisch, in 1923 verhuisde de molen naar Zarren, waar hij als Wullepitmolen verder maalt.

3.

De geschiedenis van de fiets ontdekken? Bezoek fietsmuseum de Velodroom, goed voor een privécollectie van wel 90 fietsen, een verzameling lantaarns, reclameborden en tal van rariteiten. Variatie is hier troef. Het museum is enkel open op afspraak, www.museumdevelodroom.be.

4.

Café Concordia of de plek waar tortelduifjes Romain Maes en Rachel Maeckelbergh hun huwelijksfeest vierden.