Natuurwandeling Van Maskobos tot Vloethemveld (9,5km)

1. heidetoren.
2. Damn Yankee
3. Boerenmolen.
4. laurierkwekerij

Niet-bewegwijzerde wandeling

VERTREK

Parking Maskobos, Aartrijksesteenweg (nabij begraafplaats, gratis parking) Hier geniet je volop van de rust en de natuur. Wandel door het Maskobos om via stille wegen het Vloethemveld te verkennen. Van zijn wilde natuurpracht tot zijn bijzondere geschiedenis.

START Maskobos.

Dit bossencomplex ten zuiden van Jabbeke heeft een typisch blokvormig drevenpatroon en ontstond ten tijde van Napoleon op onvruchtbare heide. Tal van planten en dieren vinden een onderkomen in het bos, de poelen en de hooilanden. Dankzij een onopgeloste moord die tot de verbeelding spreekt (info: Paradijsweg-wandeling Zerkegem) wordt dit bos ook het Moordenaarsbos genoemd.
1.

Beklim de heidetoren. Je ziet van hieruit nog steeds de merlons. In iedere U-heuvel stond immers een depot vol munitie. Vandaag is dit een stiltegebied, goed voor 330 ha, waar de natuur alle vrijheid heeft. Een plek gezegend met een rijke geschiedenis. In 1770 begon de bebossing van dit heidegebied, maar in WO I leidde de Duitse bezetting tot veel ontbossing. Tussen de twee oorlogen was dit een Belgisch munitiedepot en op het einde van WO II bevond zich hier een krijgsgevangenenkamp voor Duitse en Baltische soldaten. Meer info over Vloethemveld lees je verder in deze gids.2.

Langs het Stroperspad zie je de vijver van visclub de Molenvissers, nog zo’n prachtig stukje natuur. De vijver ontstond rond 1971 toen het perceel door een plaatselijke wegenbouwaannemer ontzand werd. Een gebouw torent boven de rest uit en zie je reeds van ver, de wiekloze Boerenmolen. De gemeente heeft immers een lange windmolentraditie, dit exemplaar was eigendom van een groepje boeren.


3.

Op het veld aan de Zomerweg, tegenover de Oude Bruggestraat, crashte de Damn Yankee, een B-17F-bommenwerper. Slechts vijf van de tien bemanningsleden overleefden de crash. Vier werden krijgsgevangen genomen en één gelukkige kon ontsnappen aan de Duitsers.

4.

Op de hoek merk je een gerenommeerde laurierkwekerij op. In hun winkel kom je erachter wat je zoal met laurier kunt aanvangen.

(laatst gewijzigd:3/06/2021)