TOERISTISCHE GIDS - OVERZICHT



,

 VOLLEDIGE UITGAVE TOERISTISCHE GIDS 

Wie ‘Jabbeke’ hoort, denkt meteen aan Constant Permeke. Het Permekemuseum, de thuis van de expressionistische kunstenaar, prijkt dan ook aan de top van onze doe-tips. Naast het museum is ook een wandeling in Permekes achtertuin een absolute aanrader. De perfecte inleiding op nog veel meer natuur. Jabbeke pakt immers met tal van bijzondere groengebieden uit: het Maskobos, De Hoge Dijken (Roksemput), de Schobbejak, het Kanaal BruggeOostende (met aanpalend de Meetkerkse Moeren) en het Vloethemveld, dat ook rijk aan erfgoed is.

Fiets- en wandelliefhebbers genieten hier naar hartenlust van natuur en rust. Onderweg zijn er genoeg gezellige terrasjes en lekkere eetadresjes om geregeld een pauze in te lassen. Of houd je halt voor een bezoekje aan een lokale producent of kunstenaar? Zelfs in deze digitale tijden blijft Jabbeke een kunstenaarsgemeente bevolkt met beeldhouwers, kunstschilders, glaskunstenaars en keramisten. Al die ambachten worden netjes aangevuld met een rijke waaier streekproducten. Van kazen, yoghurt en ijs over charcuterie, kruiden en honingbier tot chocolade, koekjes, taarten en nog meer lekkers.

Kwestie van op krachten te komen om ook de rest van Jabbeke en dat bijzondere erfgoed te ontdekken. De romaanse Sint-Eligiuskerk in deelgemeente Snellegem bijvoorbeeld, hoeve ‘t Oosthof, waar de bekende Jacob van Maerlant in de 13de eeuw aan de slag was en het orgel van de Sint-Jan-Baptistkerk in Stalhille.

Laat het duidelijk zijn, in Jabbeke heb je ruimte zat om te genieten. De gemeente heeft een rijk verleden, grossiert in gezelligheid, blijft heerlijk authentiek en is slechts een paar paden van Brugge en de kust verwijderd. Kortom, de plek bij uitstek om even een pauze in te lassen. Laat je verwennen in een van de vele gastvriendelijke cafés en restaurants of boek een nachtje in een stemmig verblijf. Zij geven je er graag wat extra uitleg over de culturele, culinaire en natuurtroeven van deze regio. Echt groen, echt oud, echt weg, echt dichtbij en echt tof! Echt Jabbeke!

De toeristische gids (pdf is gratis te verkrijgen bij de toeristische infopunten en in het gemeentehuis van Jabbeke en Varsenare. Naast de pdf-versie kun je de toeristische gids ook op Issuu bekijken.

 ERFGOEDWANDELINGEN 

 Pieter De Rudder-wandeling 

De wandeling werd vernoemd naar Pieter Derudder, die op het einde van de 19de eeuw een miraculeuze genezing onderging na een beenbreuk. Dit mirakel is een van de beroemdste "mirakelen van Lourdes". De wandeling vertrekt van de (gratis) parking aan het Vrijetijdscentrum Jabbeke (Vlamingveld 40 te 8490 Jabbeke).

 Juffrouwen De Man-wandeling 

Ontdek Varsenare en de restanten van zijn vele middeleeuwse kastelen. Een wandeling in het spoor van de Romeinen en de Kelten. De wandelroute vertrekt vanop de gratis parking van de Sint-Mauritiuskerk te Varsenare (Oude Dorpsweg).

 Jacob van Maerlant-wandeling 

Wie Snellegem zegt, zegt ook Jacob van Maerlant. Deze middeleeuwse schrijver en dichter woonde in de schaduw van ’t Oosthof. Snellegem is bovendien een unieke archeologische schat in Europa, hier werd een nooit eerder gezien aantal Merovingische langhuizen ontdekt. Deze wandelroute vertrekt op het dorpsplein van Snellegem (Kerkeweg). Op het plein is er gratis parking voorzien.

 Paradijsweg-wandeling 

Zerkegem grossiert in plekken die rust en stilte uitstralen en pakt daarnaast ook uit met een portie onbekend erfgoed. Je ontdekt hier bijvoorbeeld het oudste kapelletje van de gemeente. Deze wandelroute start op dorpsplein van Zerkegem (Bekegemstraat). Er is een gratis parking voorzien.

 Oudlandpolder-wandeling 

Stalhille, of de parel van het noorden, heeft een rijke geschiedenis, die verbonden is aan de Yperleet, het kanaal Brugge-Oostende. Natuur en erfgoed gaan hier hand in hand. Deze niet-bewegwijzerde wandeling vertrekt aan de Kalsijdeweg Stalhille, achterkant kerk (gratis parking).

 Permekepad 

Dit tracé brengt je via Snellegem en Zerkegem naar het Flaminckapark in Jabbeke. De wandelroute laat je stappen in de sporen van bijzondere figuren: kunstschilder Constant Permeke, hovenier Pieter De Rudder en graaf du Bus de Gisignies. Constant Permeke is de vaandeldrager van het Vlaams expressionisme. Pieter De Rudder was een nederig en eenvoudig man met een vaste wil en een sterk geloof. Beiden drukten, elk op hun manier, hun stempel op het Jabbeekse leven. Voeg daarbij de adellijke familie du Bus de Gisignies, die op het intussen verdwenen kasteel in het Flaminckapark woonde, en je krijgt een groene wandeling vol boeiende histories. 

 NATUURWANDELINGEN 

 Van Maskobos tot Vloethemveld 

Dit bossencomplex ten zuiden van Jabbeke heeft een typisch blokvormig drevenpatroon en ontstond ten tijde van Napoleon op onvruchtbare heide. Tal van planten en dieren vinden een onderkomen in het bos, de poelen en de hooilanden. Dankzij een onopgeloste moord die tot de verbeelding spreekt (info: Paradijsweg-wandeling Zerkegem) wordt dit bos ook het Moordenaarsbos genoemd. Vertrekken kan vanaf de parking Maskobos, Aartrijksesteenweg (nabij begraafplaats, gratis parking) Hier geniet je volop van de rust en de natuur. Wandel door het Maskobos om via stille wegen het Vloethemveld te verkennen. Van zijn wilde natuurpracht tot zijn bijzondere geschiedenis.

 Groen halte Vloethemveld 

De ronde van Vloethemveld is een unieke wandeling die Europese topnatuur combineert met open erfgoed. Het is een zeer gevarieerd gebied, met bossen, heidevelden, schrale graslanden en voedselarm water. Ook passeer je langs gerestaureerde barakken van het voormalige krijgsgevangenenkamp en het vroegere spoornetwerk van het Belgische leger. In het bos vind je onder andere wilgen, berken, zomereiken en ratelpopulieren. Het gebied staat ook bekend om zijn roofvogels. Met een beetje geduld en geluk kan een ree je pad kruisen. Het voormalige munitiedepot is een uniek heiderelict met Europese topnatuur! Onder andere de drie heidesoorten – struikheide, gewone dopheide en rode dopheide – zijn uitzonderlijk, evenals de vele zeldzame insecten, waaronder de dagvlinder het groentje, de heidesabelsprinkhaan en de smaragdlibel. Vanaf de Heidetoren en vanuit de waterhut heb je een uniek uitzicht op deze natuurschat.

 Wandelnetwerk Vloethemveld 

De bossen tussen Zedelgem en Jabbeke baden in een zee van stilte. Namen als Moordenaarsbos en Ockerhout spreken tot de verbeelding en bieden een glimp van een fascinerend verleden. Tijdens je wandeltocht door dit prachtige gebied kom je meer te weten over een verleden dat lang verborgen bleef, zoals het krijgsgevangenkamp in Vloethemveld waar duizenden soldaten verbleven na de Tweede Wereldoorlog. Op de trage wegen op de grens met de polders spot je gemakkelijk een roofvogel of ander wild. Laat je verrassen door eeuwenoud erfgoed en de gevarieerde natuur, met maar liefst 53 km wandelplezier.

 FIETSROUTES 

 Permeke achterna 

Het Permekemuseum huist in de voormalige woning annex atelier van onze beroemde expressionistische schilder-beeldhouwer. In 1929 besluit Permeke om in het landelijke Jabbeke een eigen woning met atelier te bouwen: De Vier Winden. Vanuit zijn heldere atelier keek Permeke uit over de polders en de eindeloze rijen knotwilgen, een landschap dat hem bleef inspireren. Momenteel wordt het museum grondig gerestaureerd. Daarom is zowel het museum als de tuin gesloten, de heropening is voorzien voor 2024.

 Romain Maes 

De wielrenner Romain Maes (1912-1983) werd geboren in een kroostrijk gezin. Hij was het 13de kind in de rij en na hem volgden er nog twee Maesjes. In zijn eerste jaar als beroepsrenner in 1933 won hij reeds de meerdaagse wedstrijd Omloop van het Westen. In 1934 maakte hij tijdens zijn Tour-debuut indruk, maar door een zware valpartij moest hij de strijd staken. Het jaar daarop won hij op spectaculaire wijze de Ronde van Frankrijk door alle ritten in de gele trui te rijden. De slotetappe eindigde in Stadion Parc des Princes te Parijs. De heroïsche filmbeelden zijn de moeite! Na zijn carrière runde Romain het Brusselse café Maillot Jaune nabij het Noordstation. Vertrekken kan vanaf de parking dorpsplein Zerkegem, Bekegemstraat (gratis parking).

VLOETHEMVELD 

Het Vloethemveld is een uniek bos- en natuurgebied van zo’n 350 ha met een rijke geschiedenis. In 1770 begon de bebossing van dit heidegebied. In WO I volgde de ontbossing, door de Duitse bezetting. Tussen de twee oorlogen fungeerde het domein als Belgisch munitiedepot en op het einde van WO II werd hier een krijgsgevangenenkamp voor Duitse en Baltische soldaten geïnstalleerd. Vandaag primeert in Vloethemveld vooral rust. Lees meer via de link (titel).

 ONTDEK HET BRUGSE OMMELAND 

Hier heeft elke boom een legende, elk kanaal een historie, elk kasteel, elk klooster, elke muur een geschiedenis. Dit is het Brugse Ommeland, waar het verleden rust midden in het groen. Waar Bourgondiërs thuis waren. En zijn. Lees meer via de link (titel).

 DIVERSE FIETS- EN LOOPROUTES 

Er zijn verschillende Bloso-mountainbikeroutes, de belangrijkste is de Bossenroute (groene signalisatie, 42 km) met in het traject een technische offroad wielerpiste nabij het Vlamingveld. Start- en vertrekpunt is het Vrijetijdscentrum Jabbeke. Daarnaast heb je ook de Kasteelbossenfietsroute van 41 km met vertrekpunt het dorpsplein te Snellegem. Lees meer via de link (titel).

 KIDSPROOF 

Een frisse duik op het Recreatiedomein Klein Strand, Robin Hood spelen in het Maskobos of de speelzone van 3.2 ha in het Vloethemveld ontdekken? Of geniet van de talloze speelterreinen met speeltoestellen. Het kan allemaal. Lees meer via de link (titel).

 ETEN & DRINKEN 

Iedereen houdt van een lekker hapje of een drankje op een zonovergoten terras. Lees meer via de link (titel).

 LOGEREN 

Jabbeke heeft ook heel wat te bieden op het vlak van overnachting. Lees meer via de link (titel).