ERVARINGSBEWIJS
Inhoud


Een beroep kunt u leren op school, maar ook door het dagelijks uit te oefenen. Hebt u uw vak al doende geleerd, zonder dat u daarvoor een diploma hebt behaald? Misschien hebt u een hoop ervaring opgedaan als vrijwilliger? Of volgde u een opleiding, maar kreeg u geen officieel certificaat?Met een ervaringsbewijs toont u zwart op wit aan dat u uw beroep onder de knie hebt. Het ervaringsbewijs is een officieel en algemeen erkend document van de Vlaamse overheid. Het maakt uw ervaring tastbaar en is een formeel bewijs van uw vakbekwaamheid. Met zo'n officiële erkenning bewijst u dat u de nodige vaardigheden hebt om een bepaald beroep uit te oefenen, ook al hebt u niet voor dat beroep gestudeerd en hebt u geen diploma of getuigschrift behaald.Een ervaringsbewijs heeft ook voordelen voor uw werkgever. Zo hoeft hij u geen tijdrovende tests en proeven te laten doen als hij u aanwerft en weet hij zeker dat u goed bent in uw vak.

Voorwaarden


U kunt een ervaringsbewijs behalen als je werkzoekend bent of werk hebt. De enige voorwaarden zijn dat u
 • de nodige vakkennis hebt
 • voldoende Nederlands spreekt.

Procedure


 • Schrijf u in
  Kies het beroep waarvoor u een ervaringsbewijs wilt behalen en schrijf u in.
 • Ga op gesprek
  Als u zich ingeschreven hebt, nodigt de VDAB u uit voor een inschattingsgesprek. Tijdens dat gesprek overloopt de begeleider uwcompetenties om na te gaan of het zin heeft dat u deelneemt aan de testing. Daarnaast geeft hij u praktische informatie.
 • Neem deel aan de testing
  Tijdens een praktische proef toont u aan dat u de juiste competenties hebt om het beroep uit te oefenen. De proef is uitgewerkt door mensen uit de praktijk
Bent u volledig geslaagd? Dan ontvangt u enkele weken later uw ervaringsbewijs in de bus. Bent u niet volledig geslaagd? Dan krijgt u een bewijs voor de competenties waarvoor u wel geslaagd bent. U kunt een ervaringsbewijs behalen voor de volgende beroepen:
 • hovenier aanleg of onderhoud
 • hef- of reachtruckchauffeur
 • begeleider/opleider in bedrijven
 • begeleider schoolgaande kinderen
 • fitnessbegeleider
Voor elk van deze beroepen vindt u de praktische informatie over de testing op de website van de VDAB.

Wat Meebrengen


bedrag

Bedrag


Bent u ingeschreven bij VDAB als niet-werkende werkzoekende? Dan is het gratis.Hebt u werk? Dan betaalt u maximaal 100 euro. Bovendien kunt betalen met opleidingscheques.

Links


Ervaringsbewijs - website VDAB

BevoegdeOverheidsdiensten


Vlaamse overheid

AfleverendeDiensten


Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Geografische Toepassingsgebieden


Vlaamse Gewest

Verwante producten


Individuele Beroepsopleiding (IBO) voor werkzoekenden
Beroepsinlevingsstage (BIS)