JABBEKE INFORMEERT OVER NIEUWE MAATREGELEN TEGEN CORONA
Redirect

Update 19 maart: federale maatregelen omtrent logies


Vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken,... moeten verplicht sluiten! Alleen hotels mogen nog openblijven om te beantwoorden aan de vraag naar overnachtingsmogelijkheden voor essentiële reizen. Er mag echter geen toegang zijn tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes. Ontbijt en eten serveren op de kamer mag wel. Uiteraard moeten de nieuwe maatregelen en de regels rond ‘social distancing’ worden gerespecteerd en gegarandeerd.

Medisch triagepunt arrondissement Brugge vanaf 20 maart op de site van Sportcomplex Daverlo (Dries 2, 8310 Assebroek). Het doel van dit triagepunt is om personen die vermoedelijk besmet zijn met Covid-19 in de veiligst mogelijke omstandigheden te onderzoeken en te bepalen wie er thuis kan verzorgd worden of wie er gehospitaliseerd moet worden.

Een bezoek aan het triagepunt gebeurt na doorverwijzing van je huisarts. Je kunt niet op eigen initiatief naar het triagepunt komen. Contacteer je persoonlijke huisarts telefonisch. Tijdens het weekend kun je terecht op het nummer 1733 van de wachtdienst.

Wat doe je NIET? Ga NIET zelf naar de huisarts. Ga NIET zelf naar de spoedafdeling‼ Ga NIET naar een triagepunt zonder doorverwijzing van de huisarts‼️

Update 18 maart: bijkomende steunmaatregelen FOD Financiën


Ondernemingen die financiële moeilijkheden ondervinden door de verspreiding van het coronavirus (COVID-19), konden al steunmaatregelen aanvragen bij de FOD Financiën.

De federale regering heeft nu nog bijkomende maatregelen genomen om extra financiële ademruimte te creëren voor de bedrijven en ondernemers maar ook voor gezinnen. Zo wil ze de financiële gevolgen van het virus zoveel mogelijk verzachten. Ontdek alle maatregelen en nieuws via https://financien.belgium.be/nl/coronavirus.

Update 18 maart: de federale maatregelen worden verstrengd:


 • Het algemeen advies luidt: alle niet strikt noodzakelijke contacten moeten vermeden worden. Burgers moeten thuisblijven en contact met de buitenwereld maximaal vermijden, met uitzondering van de familieleden, het werk en essentiële verplaatsingen zoals naar de winkel, de apotheek of het benzinestation. Andere verplaatsingen dienen te worden beperkt.
 • Alle samenscholingen worden verboden. Bewegen in openlucht blijft mogelijk en wordt zelfs aangemoedigd (vb. wandeling of fietstocht). Dit is verboden in groep. Je mag enkel met je gezinsleden op pad of met 1 andere persoon.
 • Thuiswerken wordt de regel. Enkel bedrijven waarvoor dat niet mogelijk is, kunnen open blijven, maar enkel indien de regels voor social distancing gerespecteerd worden. Bedrijven die hun werknemers nodeloos toch verplichten om naar het werk te komen, riskeren een fikse boete. Deze regels gelden niet voor sectoren die een essentiële dienst verlenen.
 • Niet-essentiële winkels moeten dicht. Enkel voedingswinkels (mogen geopend zijn van 7u tot 22u), apotheken, diervoedingswinkels, tankstations, banken, postkantoren en krantenwinkels mogen openblijven. De toegang tot supermarkten wordt beperkt tot maximaal één persoon per tien vierkante meter en maximaal 30 minuten. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Kappers mogen maar één klant per keer toelaten. Lokaalmarkten op privéterrein zijn verboden. Ook openbare markten gaan niet door, met uitzondering van voedingskramen die echt noodzakelijk zijn.
 • Garagisten en fietsenhandelaars moeten hun toonzalen sluiten. Ze mogen dus geen mensen toelaten in de showroom. Dringend herstel van auto's en fietsen mag wel. Uiteraard moet er ten allen tijden rekening gehouden worden met social distancing.
 • De inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, sportieve en horecasector worden gesloten. Het terrasmeubilair van de horecasector moet naar binnen gebracht worden.
 • Hotels mogen open blijven, met uitzondering van hun eventuele restaurant. Levering van maaltijden en maaltijden om mee te nemen zijn toegestaan.
 • Voor het onderwijs blijven de maatregelen zoals ze waren aangehouden. Kinderdagverblijven blijven open.
 • Begrafenissen enkel intiemste kring.

In alle omstandigheden moet je rekening houden met de sociale distancing. Maar wat betekent dit nu precies? Dat houdt in dat je minimum 1.5 meter tussen personen moet houden. Dit geldt niet enkel in winkels, maar ook op je werk, tussen vrienden, familieleden, dus in ALLE omstandigheden. Dit is van het grootste belang om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Voor meer informatie verwijzen we naar het ministrieel besluit van 18 maart 2020.

Wat met de gemeentelijke dienstverlening?


De gemeentelijke dienstverlening die noodzakelijk is (dienst bevolking, burgerlijke stand, inzagerecht,…) gaat verder. Maar enkel op afspraak!

Maak een afspraak De medewerker zal je vragen waarover de afspraak gaat en oordelen of dit
 • dringend is => afspraak
 • telefonisch of digitaal afgehandeld kan worden
 • kan wachten tot na corona-tijden
Worden als niet essentieel beschouwd:
 • Technische diensten
 • Groendienst
 • Omgevingsvergunning aanvragen = kan nu niet.
 • Huwelijk: uitstellen indien mogelijk; indien er reeds aktes aan verbonden zijn kan dit doorgaan. Maar dan enkel met de ambtenaar burgerlijke stand, schepen/burgemeester, de trouwers en hun getuigen.

Volgende gemeentelijke dienstverlening blijft gesloten:


Dienst gemeentewerken, de bibliotheken, alle sport- en cultuurcentra, alle ontmoetingscentra, alle jeugdlokalen gemeentelijke gebouwen die verhuurd worden aan verenigingen, het gemeentelijk containerpark, alle binnen- én buitenspeeltuinen en de hondenspeelweide.

Diensten thuiszog (poetsdienst en dienst huishoudhulpen), waarbij continuïteit voor diegenen met een grote behoefte aan zorg wordt gegarandeerd.

Blijf op de hoogte:


Volg het nationale nieuws (radio, tv, kranten…). Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen kan via www.jabbeke.be/corona, hier publiceren wij als gemeente alle informatie die wij van de hogere overheid ontvangen, en via de Jabbeke-app.

Heb je vragen:


 • Voor algemene vragen over de ziekte of de maatregel, bel direct naar het call center van de federale overheid. Zij hebben de meest actuele informatie: 0800/14.689.
 • Vragen over economie: 0800/120.33.
 • Voor vragen specifiek over Jabbeekse zaken m.b.t. corona, kan je ook terecht in het gemeentelijk call center: 050 81 02 11 van maandag tot vrijdag van 8u tot 12u en van 13u30 tot 17u30.

Het gemeentelijk containerpark


Het gemeentelijk containerpark zal vanaf dinsdag 7 april 2020 om 12 uur opnieuw worden opgestart en dit met behoud van de bestaande DIFTAR-regeling maar enkel ten behoeve van particuliere gebruikers.

De openingsuren worden aangepast tot dinsdag-vrijdag van 12u tot 18u en op zaterdag van 9u tot 17u. De regeling voor toelevering door zelfstandigen op woensdagvoormiddag wordt tijdelijk opgeschort.

De volgende veiligheidsmaatregelen worden genomen:
 • De parkwachters wordt opgedragen om toe te zien op de verplichte 'social distancing' onder bezoekers en ten aanzien van het personeel. In dit kader worden parkwachters in het bijzonder gemachtigd om bij elke aanzet tot onveiligheid te dienstverlening te staken en de tussenkomst te vorderen van de lokale politie.
 • Er worden maximaal 6 gelijktijdige bezoekers op het containerpark toegelaten. De parkwachters worden gemachtigd om bij een te grote samenloop voor een fractie hiervan af te wijken.
 • Voor het aanrijden naar het containerpark geldt de volgende aanvullende regeling op het wegverkeer: middels een politiereglement dient alle aanrijden te gebeuren vanaf de Zomerweg en de Kouter. De lokale politie wordt gevraagd om bij een file van meer dan 10 voertuigen en het niet respecteren van de ‘social distancing’ in de file, de bezoekers door te sturen voor aanbieding op een later moment.

Voor uw veiligheid: is er het verplicht gebruik van een kaartlezer om zelf en zonder contact, met de identiteitskaart aan te melden om zo meer afstand te houden tot het personeel van containerpark.

Er wordt gevraagd om enkel naar het containerpark te gaan indien dat echt noodzakelijk is. Daarnaast wordt verzocht om zich slechts één keer in het tijdsbestek van veertien dagen aan te bieden op het gemeentelijk containerpark. We geven nog even mee dat de de verschillende afvalfracties (huisvuil, PMD, papier en karton, groenafval) nog steeds op dezelfde dag als nu het geval is, worden opgehaald, zoals vermeld op de afvalkalender.

Handelaren / economie


Voor bedrijven, handelaren en andere economische actoren zijn het moeilijke tijden. Daar zijn we ons van bewust. De inzet om de maatregelen toch goed te volgen wordt dan ook heel erg geapprecieerd. Er komen bij de gemeente veel vragen binnen, waarop op vandaag door de gemeentelijke diensten geen antwoord gegeven kan worden. Daarom wordt vooral verwezen naar federale informatiekanalen.

Wijkpolitie


Naar aanleiding van de huidige situatie is de werking van de wijkpolitie aangepast. De burelen blijven tot nader order gesloten. Er is een zonaal telefonisch onthaal, bereikbaar via het nummer 050 23 18 04. Daar kan men een telefonisch melding maken voor (NIET dringende zaken).

De dienst zal per é-mail bereikbaar zijn voor NIET dringende zaken op het mailadres pz.kouter.wijk.jabbeke@police.belgium.eu. De mensen zullen per kerende antwoord krijgen op hun vraag of opmerking.

Voor dringende zaken dient men het nummer 112 te bellen.

Openbaar vervoer


De aanbeveling in het algemeen is om het openbaar vervoer enkel te gebruiken indien strikt noodzakelijk.

De Lijn

Vanaf woensdag 18 maart schakelt De Lijn over naar een aangepaste dienstregeling. Deze aangepaste dienstregeling vind je terug in de routeplanner. Alle belbussen zijn geannuleerd.

Hou er rekening mee dat De Lijn geen cash meer aanvaard op de bussen & trams en in de Lijnwinkels. Sommige Lijnwinkels zijn mogelijk gesloten door ziekte van onze medewerkers. Raadpleeg steeds de openingsuren. Kan je niet terecht in je vertrouwde Lijnwinkel? Dit zijn je alternatieven:

NMBS

De NMBS heeft het treinaanbod aangepast. Vanaf maandag 16 maart zullen de meeste P-treinen van en naar Brussel niet rijden. Plan je reis via de NMBS-app of >de reisplanner.

-->

(laatst gewijzigd:26-3-2020)
Nieuws /