Bestuur > Communicatie > Over jabbeke > Erfgoed

ERFGOED JABBEKE ERFGOEDCEL JABBEKE 

De Erfgoedcel Jabbeke is al enkele jaren actief en is gevestigd in zaal Sarkoheem te Zerkegem.

Naast het verzamelen van alles wat gepubliceerd wordt over Jabbeke en deelgemeenten (in dag- en weekbladen, boeken en tijdschriften) wordt uitgekeken naar foto's, bidprentjes, doodsbrieven en zelfs akten. 

Alles wordt zorgvuldig geklasseerd en geïnventariseerd. Fotot's worden - indien gewenst - na digitalisering terugbezorgd.

Medewerkers zetten zich in om alle geboorten, huwelijken en overlijdens van personen uit de periode van 1600 tot 1800 digitaal te verwerken.

Daarnaast worden ook kleine huishoudelijke apparaten en gerief, schilderijtjes, afbeeldingen, versieringen en resten van liefhebberijen die vroeger in vele huisgezinnen voorkamen, bijgehouden. Zo krijg je een beeld van de omstandigheden waarin onze voorouders leefden. Dit mag niet verloren gaan.

Een uitgebreide bibliotheek verschaft ook de nodige inleefmogelijkheid: heel veel boeken over geschiedenis, de oorlogen, het dagelijkse leven, de natuur,... Onze voorouders lazen meer dan je denkt, ook dagbladen en tijdschriften.

Dit alles is gratis te raadplegen op dinsdagnamiddag van 13u tot 16u in zaal Sarkoheem te Zerkegem (gesloten op wettelijke feestdagen). Je krijgt er ook de gepaste begeleiding indien gewenst.