Leven > Mobiliteit > Hoppin punten

HOPPINPUNTEN - EEN NIEUWE MOBILITEITSVISIE VOOR VLAANDEREN HOPPINPUNTEN IN JABBEKE - EERSTE FASE 

  • Jabbeke: ter hoogte van garage Cools
  • Varsenare: ter hoogte van de Sint-Mauritiuskerk
  • Snellegem: ter hoogte van CC De Schelpe
  • Stalhille: ter hoogte van de Sint-Jans-de-Doperkerk en aan de Kartuizerinnenweg
  • Zerkegem: ter hoogte van de parking aan het kruispunt Bekegemstraat/Vedastusstraat

 WAT IS HOPPIN? 

Met de Hoppin zet Vlaanderen in op efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer. Dat doen we door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen. De trein, tram en bus blijven vaste waarden. Op plaatsen waar er meer reizigers vertrekken of aankomen zetten we snellere en frequentere bus- en tramverbindingen in. Op minder drukke plaatsen komt er flexvervoer, je reserveert dan vooraf een rit met de flexbus van de Lijn. Ook deelsystemen vormen een aanvulling op de bus- en tramverbindingen van De Lijn. Met een deelfiets- of wagen leg je vlot het eerste of laatste deel van je traject af.

Door de vraag en het aanbod van openbaar vervoer beter op elkaar af te stemmen, rijden er minder lege bussen en trams rond én worden drukke lijnen beter bediend. Het uitgangspunt is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijventerreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen.

 HET SLIM COMBINEREN VAN TREIN, TRAM, BUS, DEELFIETS EN DEELWAGEN 

Centraal in de nieuwe mobiliteitsvisie staat combimobiliteit. Combimobiliteit betekent dat je verschillende vervoermiddelen combineert om je bestemming te bereiken. Denk aan de trein, tram, bus, een deelfiets of deelwagen. Maar ook je eigen fiets gebruiken en wandelen horen erbij. Je wandelt of fietst bijvoorbeeld naar het station. Daar neem je de trein en dan de bus tot bij vrienden. Of je neemt de auto tot aan de Park & Ride, en neemt daar de tram of deelfiets naar het stadscentrum (voorbeelden afstemmen op locatie).

 VLOT REIZEN MET HOPPIN 

Hoppin bundelt al deze oplossingen voor het openbaar vervoer onder één herkenbare naam. Hoppin maakt combimobiliteit vlotter, eenvoudiger en tastbaarder voor de reiziger. De naam verwijst naar de manier waarop we ons in de toekomst zullen verplaatsen met het openbaar vervoer. We zullen 'hoppen' van het ene op het andere vervoermiddel.

Vlot overstappen doe je op een Hoppinpunt. Hier komen verschillende vervoermiddelen samen. Je ziet de Hoppinpunten hier en daar al in het straatbeeld en herkent ze aan de paarsgroene Hoppinzuil met het logo van Hoppin. Op de Hoppinzuil vind je info over alle vervoermiddelen die op dat Hoppinpunt beschikbaar zijn. Vanaf (XX/XX/XXXX) vind je een Hoppinpunt in/aan (locatie) (voorbeelden afstemmen op locatie).

Op elk Hoppinpunt is een fietsenstalling aanwezig. Zijn er parkeerplaatsen aan het Hoppinpunt? Dan is er ook een plaats voor personen met een mobiliteitsbeperking. Op sommige Hoppinpunten vind je ook extra diensten, zoals een pakjesautomaat, bagagelockers of een fietshersteldienst (voorbeelden afstemmen op locatie).

 EENVOUDIG JE RIT PLANNEN, BOEKEN EN BETALEN 

Eenvoudig je route plannen, boeken en betalen via trein, tram, bus en/of flexbus kan binnenkort via de app, website en het callcenter van de Hoppincentrale. De Hoppincentrale is hét aanspreekpunt voor reizigers. Bij de Hoppinmedewerkers kan je terecht met al je vragen. Je kan hen zowel via de app, de website als het callcenter bereiken.

 HOE WORDT DIT AANGEPAKT IN ONZE REGIO? 

Het openbaar vervoer is op maat van jouw regio. Daarom werden in 2019 de driehonderd Vlaamse steden en gemeenten opgedeeld in vijftien vervoerregio's. Dat zijn clusters van steden en gemeenten die de mobiliteit op lokaal, regionaal en Vlaams niveau op elkaar afstemmen. Binnen elke vervoerregio werken de steden en gemeenten samen met de NMBS, Infrabel, het Agentschap Wegen & Verkeer en De Lijn aan één mobiliteitsvisie voor alle vervoermiddelen.

De vervoerregio's zitten samen met de lokale besturen aan het stuur van de mobiliteit van morgen. Zij kennen als geen ander de noden van hun inwoners, verenigingen en bedrijven. Ze stellen een regionaal mobiliteitsplan op en regelen het vervoer in de regio: van de bus, tram en het flexvervoer tot de infrastructuur (wegen en fietspaden) en het goederenvervoer.

In Jabbeke wordt er ingezet op (voorbeelden afstemmen op locatie, bv. Snellere en frequentere bus- en tramverbindingen, flexvervoer, deelfietsen en deelwagens, fietssnelweg, …).

 HOPPIN GROEIT MEE 

De nieuwe mobiliteitsvisie wordt gefaseerd in realisatie gebracht. Het nieuwe net van De Lijn wordt uitgerold. Bussen en trams rijden bijvoorbeeld frequenter, vertrouwde lijnen veranderen mogelijk van nummer of route, er zijn meer rechtstreekse verbindingen naar steden, scholen en ziekenhuizen…

In het straatbeeld verschijnen ook steeds meer Hoppinpunten waar je vlot van het ene op het andere vervoermiddel kan overstappen. De Hoppinreisplanner (beschikbaar als mobiele app of via de website) zal je vanaf december 2023 kunnen gebruiken om je route te plannen via trein, tram, bus en/of flexbus. Ook via de Hoppincentrale kun je telefonisch advies of hulp krijgen bij het uitstippelen van je reisroute. Ritten met de flexbus zijn boekbaar vanaf 6 januari 2024.

Meer weten? Neem een kijkje op www.hoppin.be