BELASTING OP DE INVERKEERSTELLING (BIV)




Inhoud


De belasting op inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die iedere eigenaar van een nieuw of tweedehands voertuig moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België. In het Vlaamse gewest wordt de BIV geïnd door de Vlaamse Belastingdienst.

Voorwaarden


De belasting op de inverkeerstelling (BIV) moet betaald worden voor personenauto's, minibussen en motorfietsen, boten en vliegtuigen, die ingeschreven zijn in België. Voor bepaalde types voertuigen kunt u op aanvraag een vrijstelling van de BIV krijgen:

Procedure


Na de eerste inschrijving van uw voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) ontvangt u van de Vlaamse Belastingdienst automatisch een aanslagbiljet. Na ontvangst van het aanslagbiljet hebt u 2 maanden de tijd om de BIV te betalen. Als u denkt dat u in aanmerking komt voor een vrijstelling, dan kunt u de vrijstelling aanvragen:
  • via het contactformulier
  • per post of fax gericht aan de Vlaamse Belastingdienst in Aalst
  • in één van de vijf provinciale loketten

Wat Meebrengen


bedrag

Bedrag


Voor de berekening van de BIV wordt er rekening gehouden met:
  • De milieukenmerken van het voertuig waaronder CO2-uitstoot, uitstoot fijn stof, brandstoftype, euronorm en aanwezigheid roetfilter.
  • De leeftijd van het voertuig volgens datum eerste inschrijving.
U kunt zelf berekenen hoeveel BIV u moet betalen via de online simulator of met de simulatie-app. De simulatie is louter indicatief en geeft niet het officiële bedrag.

Links


Belasting op inverkeerstelling

BevoegdeOverheidsdiensten


Vlaamse overheid

AfleverendeDiensten


Vlaamse Belastingdienst

Geografische Toepassingsgebieden


Vlaamse Gewest

Verwante producten


Premie voor een nieuw zero-emissie-voertuig