33419 - publicatiedatum 19/05/2025 - CRITERIA VOOR UITBREIDINGSRONDEN IKT-PLAATSEN



1. De kinderopvanglocatie is gelegen in een deelgemeente van Jabbeke waar het aanbod IKT plaatsen beperkt is in verhouding tot het aantal inwonende kinderen tussen 0 en 3 jaar (maximum 5 punten)

De dekkingsgraad van het aantal inwonende kinderen ten opzichte van het aantal IKT plaatsen per deelgemeente is hierbij bepalend. Hoe lager de dekkingsgraad in de deelgemeente, hoe meer punten. De punten worden in volgorde bepaald van de hoogste dekkingsgraad (1 punt) naar de laagste dekkingsgraad (5 punten). De dekkingsgraad wordt telkens bepaald op het moment dat de oproep van Agentschap Opgroeien gelanceerd wordt. Indien het percentage voor twee of meerdere deelgemeenten 0 % is, dan wordt er gekeken op basis van het aantal kinderen wonend in de deelgemeente. De deelgemeente met het hoogst aantal kinderen, krijgt een hogere score toegekend.

Totaal aantal kinderen tussen 0 - 3 jaar per deelgemeente op 11/03/2025

  • Jabbeke: 143
  • Varsenare: 147
  • Snellegem: 46
  • Zerkegem: 46
  • Stalhille: 16

Totaal aantal IKT plaatsen per deelgemeente op 11/03/2025

  • Jabbeke: 32
  • Varsenare: 33
  • Snellegem: 8
  • Zerkegem: 0
  • Stalhille: 0

Dekkingsgraad (1 tot en met 5 punten) op 11/03/2025

  • Jabbeke: 2 punten 22,38%
  • Varsenare: 1 punt 22,45%
  • Snellegem: 3 punten 17,39%
  • Zerkegem: 5 punten 0 %
  • Stalhille: 4 punten 0 %

Motivering: er wordt voor gekozen om dit criterium op te nemen om zoveel mogelijk gezinnen van betaalbare opvang in hun eigen deelgemeente te voorzien zodat de afstand tussen wonen en kinderopvang voor iedereen haalbaar blijft. Dit heeft als doel om de blinde vlekken aan te pakken vanuit het lokale niveau door in te zetten op spreiding binnen de gemeente.

2. De kinderopvanglocatie is gelegen in de nabijheid van openbaar vervoer (1 punt)

Met dit criterium wordt er gepeild naar toegankelijkheid van de opvanglocatie, ook voor mensen die niet over een wagen beschikken.

Dit criterium wordt gescoord aan de hand van volgende parameters (beiden dienen voldaan te worden alvorens de score wordt toegekend) en wordt bepaald op het moment dat de oproep van het Agentschap Opgroeien gelanceerd wordt:

  • Een stopplaats van het openbaar vervoer op maximum 500 meter wandelstand van de opvang gemeten via Google Maps.
  • Er is een voorziening van het openbaar vervoer op weekdagen, buiten de schoolvakanties, met minimum één op/afstapmogelijkheid per uur

Motivering: er wordt voor gekozen om dit criterium op te nemen in het kader van het verhogen van de toegankelijkheid van kinderopvanglocaties op het grondgebied Jabbeke.

3. De organisator zet in op het aanbieden van flexibele opvang (maximum 2 punten – cumulatief)

Met dit criterium wordt er gepeild naar flexibele openingstijden van de opvanglocatie, dit voor mensen die geen regulier werkrooster hebben.

Dit criterium wordt gescoord aan de hand van twee parameters (beiden kunnen apart gescoord worden):

  • De voorziening biedt weekend- en/ of nachtopvang aan. ‘Weekend- of nachtopvang’ = opvang op zaterdag of zondag of op weekdagen tussen 22 en 6 uur (1 punt)
  • De voorziening heeft ruimere openingsuren dan de standaarduren in de gemeente (voor 7u en/of na 18u). Onder ‘ruimere’ wordt een minimum van 30 minuten voor of na de standaarduren verstaan (1 punt)

Motivering: er wordt voor dit criterium gekozen omdat de zoektocht naar kinderopvang vaak moeizamer verloopt wanneer ouders op zoek zijn naar ruimere openingsuren. Het merendeel van de opvanglocaties in Jabbeke hanteert openingsuren tussen 7u en 18u. De vraag naar een opvangplan met ruime openingsuren komt steeds vaker voor, zeker bij ouders die werken in een ploegensysteem of met tijdelijke contracten, waardoor een vast opvangplan voor hen niet haalbaar is.

4. De organisator heeft een beleid rond dringende opvangvragen (1 punt)

Een dringende opvangvraag is een opvangvraag met gewenste startdatum binnen de maand na de aanvraag.

Dit criterium wordt gescoord aan de hand van twee parameters (beiden dienen voldaan te worden alvorens de score wordt toegekend):

  • De opvanglocatie heeft in het huishoudelijk reglement een procedure voorzien voor dringende opvangvragen.
  • Het Lokaal Loket Kinderopvang bekijkt jaarlijks via het platform Opvang.Vlaanderen in welke mate de opvanglocatie aan dringende opvangvragen tegemoet komt.

Motivering: er wordt voor dit criterium gekozen omdat het lokaal loket kinderopvang vaak vragen ontvangt die niet onmiddellijk beantwoord kunnen worden, met als voornaamste reden de hoogdringendheid van de opvangvraag. Dit kan gaan om situaties waarin ouders snel moeten starten met een cursus Nederlands, plots weer aan het werk gaan na een periode van werkloosheid of ziekte, stopzetting van de huidige opvang of een verandering in de thuissituatie zoals een echtscheiding, wegvallen van netwerk,… Dringende vragen blijven vaak onbeantwoord tot er op een later moment een plek beschikbaar is.

5. De organisator heeft een beleid rond inclusieve opvang (1 punt)

De organisator zet in op een inclusieve opvang door kinderen met een specifieke zorgbehoefte ook welkom te heten. Sommige kinderen hebben door medische of psychosociale problemen extra ondersteuning nodig.

Dit criterium wordt gescoord aan de hand van twee parameters (beiden dienen voldaan te worden alvorens de score wordt toegekend):

  • De opvanglocatie heeft in het huishoudelijk reglement een beleid rond het opvangen van kinderen met een specifieke zorgbehoefte.
  • De opvanglocatie voorziet deze doelgroep (in het belang van het kind of door een gezondheids-of welzijnssituatie in het gezin) binnen de 10% voorrangsregels, dit staat ook vermeld in het huishoudelijk reglement.

Motivering: er wordt voor gekozen om dit criterium op te nemen zodat er gestreefd kan worden naar een kwaliteitsvolle opvang voor elk kind. Ouders van een kind met een specifieke ondersteuningsbehoefte hebben het recht om te kiezen tussen gewone en gespecialiseerde opvang.

6. De organisator engageert zich om samen met de sector mee te werken aan een goed kinderopvangbeleid voor kinderen onder de 3 jaar in Jabbeke (maximum 1 punt - cumulatief)

Dit criterium wordt gescoord aan de hand van twee parameter (beiden dienen voldaan te worden alvorens de score wordt toegekend):

  • De organisator neemt minstens 1 keer per jaar deel aan het Lokaal Overleg Kinderopvang. Als nieuwe organisator ondertekent deze hiervoor een engagementsverklaring (0,5 punt).
  • De organisator werkt samen met het Lokaal Loket Kinderopvang en leeft het afsprakenkader na. Als nieuwe organisator ondertekent deze hiervoor een engagementsverklaring (0,5 punt).

Motivering: er wordt voor dit criterium gekozen omdat participatie en inspraak de kernwaarden zijn voor het Lokaal Overleg Kinderopvang. Om effectief in contact te komen met de sector is het essentieel om alle relevante stakeholders aan tafel te brengen. Zo kan er input verzameld worden, ondersteuning geboden worden en kan er informatie uitgewisseld worden.

Daarnaast is samenwerking met het Lokaal Loket Kinderopvang van essentieel belang om tot een objectieve registratie van het aantal unieke opvangvragen op het grondgebied mogelijk te maken. Deze data zijn van belang voor het uitwerken van een kwaliteitsvol kinderopvangbeleid.

Beoordelingsprocedure

  • Iedere geïnteresseerde voorziening maakt zijn aanvraag voor uitbreiding bekend aan het lokaal bestuur (uiterlijk twee weken voor de deadline van indiening bij Opgroeien). De voorziening kan de vraag naar advies richten aan de dienst kindzorg via kindzorg@jabbeke.be

  • De coördinator kindzorg verantwoordelijk voor het Lokaal Overleg Kinderopvang scoort de aanvraag op basis van bovengenoemde criteria en formuleert een advies en bijhorende score.

  • De coördinator kindzorg verantwoordelijk voor het Lokaal Loket Kinderopvang brengt het advies en de score ter kennisgeving op het eerstvolgende schepencollege en bezorgt het advies met score aan de aanvrager.

  • De aanvrager krijgt na kennisgeving van het advies met de score één week de tijd om eventuele feedback op deze score te geven. Indien geen feedback volgt, wordt de score en het bijhorende advies overgemaakt aan het Agentschap Opgroeien. Indien een aanpassing van de score nodig blijkt, wordt deze aangepast en opnieuw ter kennisgeving op het schepencollege gebracht. De aangepast score wordt eveneens aan het Agentschap Opgroeien bezorgd.

  • Deze beoordelingsprocedure met bijhorende criteria wordt bekend gemaakt via deze pagina van het Lokaal bestuur Jabbeke.