ERFGOEDDAG 'THUIS' IN EN OM JABBEKEWat maakt een huis tot een (echte) thuis? Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel, veel meer! Ook in Jabbeke is er heel wat te ontdekken.

 PROGRAMMA-OVERZICHT IN EN OM JABBEKE 

  • ‘THUIS’ IN ERFGOEDCEL VAN JABBEKE

Op zondag 21 april is het Erfgoeddag, ook in Jabbeke. In zaal Sarkoheem is er vanaf 13u een tentoonstelling te bezoeken over hoe de mensen vroeger leefden: keukengerief, dagbladen, foto’s, gereedschap, avondlectuur,.. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tot 18u. Iedereen is van harte welkom.

 

  • ‘THUIS’ IN HET PERMEKEMUSEUM – WORKSHOP EN RONDLEIDING

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van 'Thuis', en het Permekemuseum biedt een unieke inkijk in het leven van kunstenaar Constant Permeke. Het museum omvat het opvallende huis 'De Vier Winden', ontworpen door Permeke en architect Pierre Vandervoort, met zijn ateliers en groene tuin. Wil je weten wie er schuilt achter de kunstwerken van Permeke? Erfgoeddag is jouw kans om binnen te kijken, jezelf onder te dompelen in de wereld van Permeke en te ontdekken waarom dit huis voor hem een echt thuis was.

Laat je meevoeren door onze deskundige gids terwijl ze het boeiende kunstwerk 'Over Permeke' belicht - een familieportret geschilderd door Permeke zelf. Ontdek de mogelijke betekenissen, identificeer de personages en verken stijlparallellen met andere kunstenaars.

Schuif gezellig aan tafel en neem deel aan boeiende gesprekken over de betekenis van thuis, begeleid door onze enthousiaste gids van 10u-12u en 14u-16u. Geschikt voor alle leeftijden, bieden deze gesprekken een levendig inzicht in Permeke's kunst en zijn band met thuis.

Na de inspirerende tentoonstelling is Studio Permeke de plek voor jouw eigen creatieve ontdekkingsreis! Creëer iets unieks om mee naar huis te nemen.

Studio Permeke is open van 10u-12u en 14u-16u, met een creatief begeleider aanwezig.

 

⇒ Meer informatie over de rondleiding

⇒ Meer informatie over de workshop

⇒ Bezoek de website


  • ‘THUIS’ IN VLOETHEMVELD – SLOW ART – KUNSTUITINGEN DOOR KRIJGSGEVANGENEN

“Als je vluchtig naar een kunstwerk kijkt, vel je meestal vrij snel een oordeel. Het is mooi, lelijk, interessant of saai en je loopt weer verder. Neem je meer tijd, dan ontdek je meer en ben je minder snel geneigd te oordelen.” (G. Van Dijk)

’Slow art’ is tijd nemen om naar een kunstwerk te kijken. Geen vluchtige blik, maar samen ontdekken wat er voorbij ons eerste oordeel ligt. De technieken die hierbij gebruikt worden zijn gekend als ‘VTS (Visual Thinking Strategies)’. Dit is een op discussie gebaseerde methode waarbij in een open maar gestructureerd gesprek naar kunst en objecten gekeken wordt met gerichte aandacht voor de kunst én elkaar. De methode is ontwikkeld voor musea, onderwijs en zorg.

Elke Dewulf begeleidt ons hierin om op erfgoeddag met een andere blik te kijken naar de kunstwerken van de krijgsgevangenen uit het Britse Kamp dat na WOII in de bossen van Vloethemveld werd ingericht. Er is een sessie om 10u, om 13u en om 15 uur (1,5u per sessie).

Afspraak op parking P2, Diksmuidse Heirweg 6, Zedelgem. Volg te voet de kasseiweg tegenover de parking, op het einde naar rechts, tot aan onthaalgebouw Vloethemveld (Vloethemveld 10a).


⇒ Reserveren kan via vloethemveldvzw.be

⇒ Meer informative via info@vloethemveldvzw.be 

 Nieuws /