32590 - PUBLICATIEDATUM 27/02/2024 - GEMEENTERAAD 19 FEBRUARI 2024 – GEMEENTELIJKE REGLEMENTEN - HUISHOUDELIJK REGLEMENT SKATEPARK JABBEKE



Het skatepark in Jabbeke is zo goed als afgewerkt. Voor de officiële opening kan doorgaan, moet er nog een huishoudelijk reglement goedgekeurd worden.

Er wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd aan voorliggend reglement.

Deze werd afgetoetst bij de lokale skaters, de jeugdraad en met reglementen van andere gemeentes.

BESLUIT:

Enig artikel:
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het volgende huishoudelijk reglement voor het skatepark, gelegen in Vlamingveld 40 te Jabbeke.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT SKATEPARK JABBEKE:

Algemene bepalingen
1. Het skatepark Jabbeke, gelegen naast Vrijetijdscentrum Jabbeke, is een initiatief van het Gemeentebestuur Jabbeke dat het skateterrein openbaar ter beschikking stelt.
2. Dit reglement bepaalt het gebruik en de regels van het skatepark.
3. Iedere gebruiker wordt geacht het huishoudelijk reglement te kennen en na te leven.
4. Het skatepark is elke dag vrij toegankelijk van 8u00 tot 22u00.
5. Bij opmerkingen, ideeën of constateren van schade, contacteer dan de jeugddienst via jeugd@jabbeke.be of 050 81 02 19.

Doelgroep
1. Het skatepark staat open voor skateboarders, skeelers, inlineskaters, bmx’ers en steppers. Ander materiaal zoals vouwsteps, waveboards, fietsen, bromfietsen… zijn niet toegelaten.
2. Het skatepark is toegankelijk voor alle leeftijden. Zowel beginners als gevorderden kunnen gebruik maken van het skatepark. Kinderen onder 8 jaar worden bij voorkeur begeleid door een meerderjarige.

Spelregels
1. Het skatepark is elke dag vrij toegankelijk van 8u00 tot 22u00.
2. Geen enkele vorm van agressie (verbaal, mentaal of fysiek) wordt getolereerd. Respecteer elkaar. Iedereen heeft evenveel recht om gebruik te maken van de toestellen.
3. Draag zorg voor het skatepark.
• Moedwillige beschadiging aan het skatepark wordt aan de ouders/verantwoordelijke doorgerekend.
• Gemeente Jabbeke staat in voor de opmaak van een officieel schadebestek.
4. Draag zorg voor je veiligheid en die van anderen.
• Er wordt aangeraden om geschikte beschermende kledij te dragen bij gebruik van het skatepark (help, knie- en elleboogbeschermers, lange kledij).
• Schat zelf risico’s in om ongelukken te vermijden (eigen vaardigheid, weersomstandigheden…).
• Hou het skatepark proper om veilig over het beton te kunnen skaten. Obstakels op het oppervlakte kunnen zorgen voor ongelukken.
• Stop bij een ongeval met rijden en bied hulp aan het slachtoffer.
5. Gooi afval in de vuilbakken op het terrein. Het is verboden om zwerfvuil achter te laten.
6. Glazen flessen zijn verboden op het skatepark en omliggende omgeving.
7. Hou rekening met de buurtbewoners. Wees hoffelijk en vermijd overdreven lawaai.
8. Het is verboden om met fietsen, vouwsteps, waveboards, bromfietsen of andere voertuigen het skatepark te betreden. Ook pegs aan BMX of step zijn niet toegelaten.
9. Het skatepark mag niet uitgebreid worden met eigen toestellen of atributen uit de omgeving. Suggesties kunnen altijd doorgegeven worden aan de jeugddienst.
10. Omwille van veiligheid, duurzaamheid en openbaar karakter van het skatepark zijn volgende zaken verboden:
• Graffiti, stencils of stickers
• Drugs, tabak en alcohol
• Aanstootgevend gedrag
• Competitieve evenementen of demonstraties zonder de toestemming van het gemeentebestuur.
11. Bij nood kan je de hulpdiensten verwittigen op het nummer 112.
12. Het gemeentebestuur is niet aansprakelijk voor gebeurlijke ongevallen, diefstal, lichamelijk of materiële schade. Het gemeentebestuur verbindt zich als goede huisvader om in te staan voor het onderhoud en herstellingen van het skatepark.

Disciplinaire maatregelen
1. Dit reglement geldt met behoud van de toepassing van enige andere wetgeving.
2. Het niet-naleven van het reglement en onverantwoord of storend gedrag, het niet-functioneren in de groep gebruikers kunnen aanleiding geven tot disciplinaire maatregelen.
3. Het gemeentebestuur kan steeds de toegang weigeren aan personen en hen de toegang voor een bepaalde periode ontzeggen bij het niet-naleven van dit reglement, bij verstoring van de orde of door het toebrengen van beschadigingen aan het park, het openbaar groen of de omgeving.
4. De politie en gemeentepersoneel zijn gemachtigd om inbreuken op het huishoudelijk reglement vast te stellen en te sanctioneren.