VERGROENINGSWERKEN AAN ROTONDES IN JABBEKEVanaf februari starten er vergroeningswerken aan drie rotondes in Jabbeke: de rotonde aan de Stationsstraat, aan de expresweg en aan de Gistelsteenweg. Tuinarchitect Jonas D’hoore stond in voor het ontwerpplan.

In het ontwerp staat de verwelkoming in de gemeente centraal. Bij alle drie de rondpunten is er een basisontwerp die terugkeert, namelijk een open zichtas bij het binnen rijden van de gemeente. Achteraan is er een heuvelrug terug te vinden die een omarming symboliseert. Deze heuvelrug zal aangelegd worden als bloemenweide.

Centraal binnen de heuvelrug is er een plantvak waarin er bijenvriendelijke planten worden verwerkt. Op twee rotondes worden er ook bijenvriendelijke bomen aangeplant. Op de rotonde aan de Gistelsteenweg wordt een ‘klimaatboom’ aangeplant. Dit zijn boomsoorten die standhouden bij sterk wisselende weersomstandigheden (natte winter, lange droogteperiode, hitte…).

Naast het terugkerende ontwerp dat een tijdloos karakter uitstraalt, wordt er afgewisseld in het aantal bomen en kleurenpatroon afhankelijk van de grootte van het rondpunt.

De rotondes dienen als voorbeeldtuintje waar er aandacht is voor strakkere vormgeving maar ook attractief via lossere bijenvriendelijke beplanting.Nieuws /