VEELGESTELDE VRAGEN OVER BETALINGSUITNODIGING RECYCLAGEPARKSinds 1 januari is er een nieuw betalingssysteem ingevoerd in het recyclagepark.

Met de invoering van het nieuw betalingssysteem ontvingen heel wat inwoners van Jabbeke een betalingsuitnodiging van de jaren 2021, 2022 en 2023.

Wij ontvangen heel wat vragen over deze betalingsuitnodiging. Graag willen we jullie al een eerste antwoord bieden via deze veelgestelde vragen.

Waarom ontving ik een betalingsuitnodiging?

Sinds januari 2024 is er een nieuw betalingssysteem ingevoerd op het recyclagepark. Vóór de invoering van het nieuwe betalingssysteem kregen inwoners jaarlijks een afrekening van het aangeleverde afval op het containerpark van het afgelopen jaar.

Met het nieuwe systeem zullen de inwoners onmiddellijk moeten betalen aan de betaalzuil op het recyclagepark. Dit wil zeggen dat er voor de komende jaren - vanaf 2024 - geen betalingsuitnodigingen meer verstuurd zullen worden.

Waarom krijg ik nu pas deze betalingsuitnodiging?

Het verwerken van alle bezoeken en de afrekening hiervan, vraagt heel wat administratieve last. Door een tijdelijk personeelstekort en de verouderde software is het versturen van de betalingsuitnodigingen nu pas gebeurd.

Met de invoering van de nieuwe betaalregeling, kregen alle bezoekers nu een betalingsuitnodiging. Op die manier start iedere bezoeker met een vereffening van alle schulden op het recyclagepark.

Waarom krijg ik aparte betaaluitnodigingen voor de verschillende werkingsjaren?

Het gemeentelijk facturatiesysteem vraagt voor elke opgemaakte betalingsuitnodiging een aparte gestructureerde mededeling. Hierdoor was de gemeente genoodzaakt om een aparte brief op te maken voor elk werkingsjaar.

Waarom moet ik nog een afrekening betalen als ik al een jaarlijkse bijdrage betaal?

Elke inwoner van Jabbeke betaalt jaarlijks een algemene milieubelasting van €50/gezin en €37,5/alleenstaande. De gemeente geeft in dit kader als tegemoetkoming €50 dotatie per gezin of €37,5 per alleenstaande op het recyclagepark. Wanneer dit bedrag overschreden wordt, betaal je als inwoner zelf de kosten voor het binnengebrachte afval. Enkel grofvuil valt niet onder de dotatie en is sowieso te betalen door de bezoeker.

Ik weet niet waarom ik juist een betalingsuitnodiging krijg. Kan ik een detail krijgen van mijn binnengebrachte goederen?

Iedere inwoner kan een detail aanvragen bij de gemeente via gemeentehuis@jabbeke.be. Hierop zal je kunnen zien wanneer je het containerpark hebt bezocht en wat/hoeveel je toen hebt binnengebracht.

Gelieve zo weinig mogelijk de algemene onthaallijn telefonisch hiervoor te contacteren en stuur bij voorkeur een kort mailbericht.

Het adres/naam/gestructureerde mededeling op mijn factuur is niet correct.
Ik heb nog nooit het containerpark bezocht of ik woon niet in Jabbeke.

Er zijn heel wat betalingsuitnodigingen verstuurd met de verouderde software. Het is dus zeker mogelijk dat er een fout in de factuur is geslopen of er een foute verzending is gebeurd.

Je kunt dit melden aan de gemeente via gemeentehuis@jabbeke.be. Dit zal dan verder onderzocht worden en wordt zo spoedig mogelijk rechtgezet.

Gelieve zo weinig mogelijk de algemene onthaallijn telefonisch hiervoor te contacteren en stuur bij voorkeur een kort mailbericht.

Mijn ontvangen betalingsuitnodiging dateert al van drie jaar terug. Moet ik deze nog steeds betalen of is er sprake van verjaring?

De afrekening gaat over een retributie en is geen belasting. Een retributie is een vergoeding voor een dienst waarvan gebruik gemaakt wordt. In dit geval ben jij of een familielid naar het containerpark geweest en is er in de afgelopen periode afval aangevoerd.

Deze retributieschuld verjaart pas na 10 jaar vanaf het aanbrengen van afval naar het containerpark. Hierdoor komen deze niet in aanmerking voor verjaring.

Waar kan ik de tarieven raadplegen?

Deze tarieven van het recyclagepark kan je HIER raadplegen.Nieuws /