PRIJS VOOR CULTUURVERDIENSTE VOOR FEMKE VINDEVOGELDe Cultuurraad van Jabbeke pakte op 15 december 2023 uit met de uitreiking van de Prijs voor Cultuurverdienste. Na een succesvolle, openbare oproep voor nominaties werden drie opmerkelijke genomineerden geselecteerd: componist Piet Swerts, auteur Femke Vindevogel en postuum geëerd architect Ievan Decoster.

 DE GENOMINEERDEN OP EEN RIJTJE 

Dr. Piet Jozef Swerts, woonachtig in Varsenare, is een vooraanstaande Belgische componist, dirigent en pianist met een omvangrijk repertoire van meer dan 240 werken, variërend van podium- en orkeststukken tot kamermuziek en vocale composities. Zijn indrukwekkende carrière omvatte een uitgebreide opleiding aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar hij niet alleen tien eerste prijzen behaalde, maar ook de speciale Prijs Lemmens Tinel ontving voor compositie en piano met grote onderscheiding.

Naast zijn rol als professor in compositie en orkestratie aan de Hogeschool voor Dramatische Kunst en Muziek in Leuven, heeft Swerts internationaal lesgegeven als gastprofessor in diverse landen. Als componist heeft hij talloze prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Grand Prix in de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor Vioolcompositie. Zijn werk, uitgevoerd door gerenommeerde orkesten en ensembles over de hele wereld, heeft bijgedragen aan zijn erkenning als invloedrijk figuur in de hedendaagse klassieke muziek. Swerts blijft actief als componist, dirigent en hoogleraar, met voortdurende internationale erkenning en talrijke nieuwe opdrachten en premières op zijn naam.

Femke Vindevogel is -ondanks haar Oost-Vlaamse roots- woonachtig in de Jabbeekse deelgemeente Zerkegem. Ze heeft een veelzijdige artistieke achtergrond, met studies in Muziekregentaat aan Hogent en Vrije Beeldende Kunst aan Sint-Lukas & de Academie van Gent en Brugge. Naast haar schrijfwerk heeft ze zich onderscheiden als illustrator, muziekdocent en beeldend kunstenaar.

Vindevogel heeft bijgedragen aan verschillende literaire tijdschriften en bloemlezingen, waaronder gerenommeerde publicaties als Hollands Maandblad, Poëziekrant en Tirade. In 2019 bracht ze haar debuutroman "Confituurwijk", wat haar een nominatie opleverde voor de Bronzen Uil (debuutprijs) en de publieksprijs van de Boekhandelsprijs.
In 2021 lanceerde Femke Vindevogel haar tweede boek, "Baksteen". De reacties waren zo positief dat een Duitse uitgeverij de vertaalrechten binnenhaalde na een flinke biedingsstrijd. Vindevogel oogst niet alleen lof met haar romans, maar ook haar poëzie wordt gesmaakt. Gedichten zoals “Ruzie”, “Vechtscheiding” en “Inslag” werden genomineerd voor de Melopée Poëziewedstrijd en werden vertaald naar het Engels. Vindevogel is bovendien een graag geziene dichteres op het jaarlijks terugkerende “Poëzie in de Tuin”-evenement dat door de Cultuurraad Jabbeke georganiseerd wordt in haar thuisbasis Zerkegem.

Ievan Decoster (1951-2020), gerenommeerde Belgisch architect, heeft met zijn innovatieve en grensverleggende ontwerpen wereldwijd bewondering geoogst. Zijn evenwichtige combinatie van esthetiek, functionaliteit en het gebruik van duurzame materialen en energiezuinige technologieën is kenmerkend voor zijn opvallende creaties. Decoster drukte niet enkel zijn stempel in België; zijn invloed strekte zich ver over de grenzen uit. Als visionair architect intrigeerde Decoster wereldwijd tal van critici en architectuurliefhebbers met zijn gedurfde en inspirerende ontwerpen, waaronder de naadloze integratie van gebouwen in hun natuurlijke omgeving.

In Jabbeke heeft Decoster bijgedragen aan het verfraaien van het gebouwenpatrimonium, met zijn hand in het ontwerp van het Vrijetijdscentrum Jabbeke, het Vrijetijdscentrum "Hof ter Straeten" in Varsenare, Jabetcha, en diverse privéwoningen. Zijn architecturale stempel is echter niet beperkt gebleven tot Jabbeke. Ook aan de kust heeft hij opmerkelijke gebouwen gerealiseerd, gekenmerkt door sobere lijnen en een opvallend mooie esthetiek, waarbij de essentie van architectuur sterk wordt benadrukt.
Decoster heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op de Belgische en internationale architectuurwereld. Zijn erfenis blijft springlevend. Als erkenning voor zijn bijdragen komt Decoster postuum in aanmerking voor het winnen van de Prijs voor Cultuurverdienste, uitgereikt door Gemeente Jabbeke i.s.m. Cultuurraad Jabbeke.

 CEREMONIE EN PRIJSUITREIKING 

Op deze feestelijke avond werden de genomineerden voorgesteld en geïnterviewd onder leiding van moderator Caroline Verstraete (Focus & WTV). De avond werd muzikaal opgeluisterd door pianist Tom Kristiaan. Na de boeiende presentaties werd de laureaat van de Prijs voor Cultuurverdienste Jabbeke 2023 toegekend aan Femke Vindevogel.Nieuws /