VERPLICHTE SORTERING VAN GROENTE-, FRUIT- EN KLEIN TUINAFVALJe kon er de laatste weken niet naast kijken: de berichtgeving over groente-, fruit- en klein tuinafval (gft) vloog ons om de oren. Vanaf 1 januari 2024 is het namelijk voor alle gemeenten in Vlaanderen verplicht om de gft-sortering voor zijn inwoners te voorzien. Maar hoe zit het nu met de gft-sortering in Jabbeke?

Er was reeds de verplichting voor bedrijven en scholen om gft-afval apart in te zamelen. In het kader van het lokaal materialenplan van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) zijn nu ook de steden en gemeenten verplicht om een aparte gft-inzameling te voorzien. Het hoofddoel hierbij is om elke grondstof in ons afval, die kan hergebruikt of gerecycleerd worden, te weren uit de restafvalzak. OVAM streeft naar een restafvalcijfer van 100 kg per inwoner tegen 2030. Momenteel is het gemiddeld restafvalcijfer in de IVBO-regio 165 kg per inwoner.

Alles wat in de restafvalzak wordt opgehaald, word immers verbrand. Weliswaar met recuperatie van warmte en groene energie uit de afvalenergiecentrale, maar toch ... de materialen zijn verloren. Jammer, zeker omdat we weten hoe waardevol compost voor onze bodem kan zijn: 

  • Het houdt bodemuitputting tegen
  • Het beschermt de planten en maakt hen weerbaarder
  • Het verbetert de waterhuishouding van de bodem
  • Het geeft langzaam voedingsstoffen vrij
  • Het is 100% natuurlijk en zorgt voor een kleinere ecologische voetafdruk

IVBO haalt al sinds 2022 wekelijks het groente-, fruit- en klein tuinafval op. IVBO heeft aparte composteerbare gft-afvalzakjes om het keukenafval in te verzamelen. Dankzij de 2 formaten zakjes van 30l of 15l kan je helemaal op jouw eigen maat gaan sorteren. 

GFT IS MEER DAN JE DENKT 
In heel Vlaanderen zijn de sorteerregels voor gft gelijk: groente-, fruit-, klein tuinafval én etensresten mogen in de gft-zak. Maar je kan ook keukenafval, broodresten, vlees- en visresten, klein tuin- en snoeiafval, koffiedik, klein tuin- en snoeiafval, mest van kleine planteneters, ... in je gft kwijt. In de nieuwe IVBO afvalkalender kan je de sorteerregels over gft uitgebreid vinden. En natuurlijk ook via www.ivbo.be/gft.

Alle 8 steden en gemeentes in de IVBO-regio (Beernem, Brugge, Damme, De Haan, Jabbeke, Oostkamp, Zedelgem en Zuinkerke) doen mee aan de gft-inzameling van IVBO, enkel de stad Blankenberge sloot zich nog niet aan.

 VENTILERENDE GFT-EMMERTJES 

Dankzij een gft-emmertje wordt het sorteren van gft in je huis gebruiksvriendelijker. Het organisch keukenafval wordt op een hygiënische manier in je woning bewaard en het keukenafval kan rustig uitdrogen waardoor er geen schimmel of rotting kan ontstaan. Deze emmertjes kan je bestellen via het digitaal loket van IVBO: www.ivbo.be/mijn-ivbo.

Meer informatie, tips en getuigenissen over het sorteren kan je vinden via www.ivbo.be/gft.Nieuws /