NIEUW BETALINGSSYSTEEM OP RECYCLAGEPARK JABBEKEIn 2010 werd het DIFTAR-systeem ingevoerd op het gemeentelijk recyclagepark. De gemeente kocht toen hardware en software voor de registratie en betaling van afvalstoffen. Dit gebeurde aan de hand van de elektronische identiteitskaart.

Sinds januari 2021 zijn de nieuwe elektronische identiteitskaarten ingevoerd. Deze zorgen momenteel voor problemen met de registratie op het recyclagepark. De huidige software ondersteunt het inlezen van de nieuwste identiteitskaarten niet meer. Er is ook geen update mogelijk van de software waardoor alles vernieuwd moet worden.

Daarnaast zijn er problemen met de betalingsuitnodigingen. Op heden verstuurt de gemeente jaarlijks een afrekening van de bezoeken aan het recyclagepark naar de gebruikers. Voor de administratieve vereenvoudiging is een aanpassing in de betalingsregeling ook aangewezen. De huidige retributieregeling zal aangepast worden naar een onmiddellijke betaling ter plaatse op het recyclagepark.

De tarieven blijven ongewijzigd, ondanks de nieuwe betalingsregeling:

 • Dotatie: €50/gezin en €37,5/alleenstaande
 • Prijs per bezoek: €0,50/bezoek

Surf HIER naar de tarievenkaart van het recyclagepark.

NAAR EEN NIEUWE REGELING

Er is dus nood aan een nieuwe software voor de betaling en registratie op het recyclagepark. Hiervoor werd er na een onderhandelingsprocedure gekozen om samen te werken met de firma Inovim. Zij zijn verantwoordelijk voor de installatie van de nieuwe toegangscontrole op het recyclagepark.

Wat wordt er specifiek veranderd?

 • Nieuwe slagboom met veiligheidsfuncties door middel van radarsysteem
 • Nieuwe bedieningszuil met Eid-controller
 • Betaalzuil met valina-terminal, ticketprinter en eIDcontroller

De nieuwe software zal de volledige werking van het recyclagepark aansturen. Deze software stuurt de gehele automatisatie aan van identificatie, registratie, betalingen op het recyclagepark tot rapportage op het gemeentehuis.

OPGELET: Door de overschakeling naar onmiddellijke betaling, zal elk gezin binnenkort een eindafrekening krijgen. De bedragen van de voorbije jaren zullen dus op één betalingsverzoek gebundeld worden. Dit is de laatste keer dat inwoners een eindafrekening zullen ontvangen. Met de invoering van het nieuwe systeem wordt er onmiddellijk aan de betaalterminal betaald.

VERLOOP VAN HET BEZOEK

 1. Toegang
 2. Je krijgt als inwoner van Jabbeke toegang tot het recyclagepark met jouw elektronische identiteitskaart. Iedereen meldt zich bij de parkwachter aan en wacht voor de slagboom.

 3. Identiteitscontrole
 4. Steek je elektronische identiteitskaart in de bedieningszuil met Eid-controller. De parkwachter controleert jouw identiteitsgegevens.

  Ook handelaars uit Jabbeke kunnen terecht op het recyclagepark. Je kan hiervoor een volmacht aanvragen via de gemeentelijke website. (www.jabbeke.be > Wonen > Recyclagepark)

  Tweede verblijvers, verenigingen, tijdelijke verbouwers… die niet in de gemeente gedomicilieerd zijn, kunnen zich laten registreren met de nodige bewijsstukken.

 5. Registratie afval
 6. Open de koffer van je wagen en toon aan de parkwachter welk afval je hebt meegebracht.

  De parkwachter registreert het meegebrachte afval op basis van het volume of het aantal stuks op de bedieningszuil. Na de registratie opent de slagboom om toegang te krijgen op het plein.

 7. Deponeren van afval
 8. De slagboom wordt door de parkwachter geopend. Je kan nu het afval deponeren in de correcte containers. Je volgt hiervoor de richtlijnen van de parkwachter op het plein.

  Opgelet: Het is verboden om materiaal te deponeren buiten de openingsuren van het recyclagepark. Het achterlaten van afval aan de afsluiting of toegangspoort wordt beschouwd als sluikstorten met boetes tot 250 euro.

 9. NIEUW! Betaling
 10. Nadat je het afval hebt gedeponeerd, reken je onmiddellijk af aan de betaalterminal. Deze kan je terugvinden centraal op het plein. Betaling is enkel mogelijk met de bankkaart.

  Heb je geen bankkaart bij? Dan kan je best bij een volgend bezoek betalen voordat je aanschuift aan de ingangsweg. Parkeer hiervoor je auto in de buurt en reken af aan de betaalzuil op het plein.

  Belangrijk: Je krijgt geen toegang tot het recyclagepark tot het vorige bezoek is afgerekend.

  EXTRA-INFO

  Lees ook de Extra-Info via www.jabbeke.be/bestanden/ExtraInfo_Recyclagepark.pdf.Nieuws /