SAFE ON WEB LANCEERT BROWSEREXTENSIEHet Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Een van de missies van het CCB is om van België een van de meest cyberveilige landen in Europa te maken. In dit kader heeft het CCB de Safeonweb Browser Extension ontwikkeld die bijdraagt aan deze missie door burgers en organisaties te helpen bij het beoordelen of de identiteit van de website-eigenaar grondig is gevalideerd of niet. Dit zou de betrouwbaarheid van de website ten goede kunnen komen.

 Hoe kan ik de Safeonweb browser extensie Installeren? 

Volg deze stappen om de Safeonweb browser extensie op je Chrome-browser te installeren:

 • Open de Chrome Web Store door de bovenstaande link te volgen.
 • Zoek de Safeonweb browser extensie en selecteer ze.
 • Klik op de knop 'Toevoegen aan Chrome'.
 • Klik in het pop-upvenster op de knop 'Extensie toevoegen'.
 • Selecteer het puzzelstukje in de rechterbovenhoek van je browser en “pin” de Safeonweb-extensie.
 • Het Safeonweb-pictogram verschijnt aan de rechterkant van de adresbalk. De kleur ervan verandert afhankelijk van het vertrouwensniveau van de website die je bezoekt.

 Hoe werkt de Safeonweb browser extensie? 

De extensie kent een score toe aan de websites die je bezoekt:

Groen (OK) - score van 4 op 4: de website-eigenaar heeft een Extended Validation Certificaat uitgegeven door een Certificaat Autoriteit of de website-eigenaar is geregistreerd op atwork.safeonweb.be (enkel voor belgische organisaties). Daarom zou het OK moeten zijn om verder te surfen op deze website en zou het OK moeten zijn om gegevens te delen op deze website.

Oranje (!) - scores van 1 tot 3 op 4: de eigenaar van de website heeft een Organisatie Validatie Certificaat, of een Domein Validatie Certificaat uitgegeven door een Certificaat Autoriteit, en de website is niet geregistreerd op atwork.safeonweb.be. Daarom zou het OK moeten zijn om verder te surfen op deze website. Als je twijfelt, onthoud je dan van het delen van gegevens op deze website.

Rood (X) - score van 0 op 4: de website mist basisbeveiligingsfuncties of staat bekend als kwaadaardig. De eigenaar van de website heeft geen certificaat en is daarom niet gevalideerd. Daarom raden wij af deze website te bezoeken en gegevens te delen.

Deze score is gebaseerd op 3 variabelen:

 • De Certificate Type Score, die het validatieniveau weergeeft van het Certificaat dat je hebt verkregen voor uw website. Deze score wordt als volgt berekend:
  • 3/3 als je een willekeurig type Certificaat hebt verkregen en jouw website hebt geregistreerd op het Safeonweb@Work-portaal of als je een Extended Validation Certificaat hebt verkregen;
  • 2/3 als je een Organisation Validation Certificaat hebt verkregen;
  • als je een Domain Validation Certificaat hebt verkregen; of,
  • 0/3 als je geen enkel type Certificaat hebt verkregen voor jouw website.
    
 • De Certificate Authority score, is een score van 1 of 0, afhankelijk van of de Certificate Authority die het Certificaat voor jouw website heeft geleverd een bekende speler op de markt is en voorkomt in de databases van de CCB.
   
 • De Domain Score; geeft aan of jouw domein als kwaadaardig is geregistreerd, in welk geval jouw totale score naar 0 wordt teruggebracht.

 SAFE ON WEB BROWSEREXTENSIE Nieuws /