OPEN MONUMENTENDAG '23 - PAARDENFOKKERIJEN EN DE GEMEENTESCHOOL STALHILLEOpen Monumentendag wordt in Vlaanderen georganiseerd door de erfgoedorganisatie Herita, die het voorrecht heeft om waardevolle historische plekken in Vlaanderen te beheren, restaureren en open te stellen voor publiek met de steun van vele vrijwilligers. Zo worden de schitterende, maar vaak kwetsbare monumenten bewaard voor toekomstige generaties. Gemeente Jabbeke neemt jaarlijks deel aan de Open Monumentendag. Kom op 10 september 2023 meer te weten over de vele paardenfokkerijen die er vroeger in Stalhille waren en die het polderdorp van heinde en verre bekend maakten en ontdek de geschiedenis van het onderwijs in Stalhille.

 DE GEMEENTESCHOOL EN DE PAARDENFOKKERIJ 


De gemeenteschool van Stalhille ging ter ziele door de concurrentie met de vrije aangenomen school en werd later omgevormd tot gemeenschapszaal Swaenenburg. 

De paardenfokkerij van het zware Belgische Trekpaard werd het meest belichaamd door de familie Simoens. Ook de familie Vanden Broecke speelde hierin een grote rol, maar kende toch niet dezelfde wereldfaam.

De gelegenheidstentoonstelling waarin beide onderwerpen worden belicht, vindt plaats in de beschermde kerk van Stalhille, die op Open Monumentendag ook kan worden bezocht. Gidsen van de Werkgroep Erfgoedcel staan ter beschikking van de bezoekers om een woordje uitleg te geven over de tentoonstelling en over de geschiedenis van de kerk en zijn talrijke kunstschatten. Een brochure is gratis verkrijgbaar op de tentoonstelling.

 AANVULLENDE INFORMATIE EN CONTACTGEGEVENS 

Deze OMD-activiteit wordt georganiseerd door Werkgroep Erfgoedcel Jabbeke, in samenwerking met Dienst Cultuur en Gemeentearchief Jabbeke.

📅 zondag 10 september 2023

🕒 van 10u tot 12u en van 13u30 tot 18u 

⛪ Sint-Jans-De-Doperkerk, Cathilleweg 91A, 8490 Stalhille

💌 gemeentehuis@jabbeke.be

📞 050/81 02 11

gemeenteschool Stalhillepaardenfokkerij Simoens

Nieuws /