SPORTKOMPAS WIJST JABBEEKSE KINDEREN WEG NAAR IDEALE SPORTGemeente Jabbeke heeft zich in 2023 opnieuw ingeschreven voor het Sportkompas. Het Sportkompas is een oriëntatiemiddel dat kinderen de weg wijst naar de sport die het beste bij hen past. Zo kunnen ze sneller aankloppen bij de juiste sportclubs in onze gemeente. Onze sportverenigingen zien jonge sporters graag komen, zeker na de coronacrisis die zorgde voor een terugval van het ledenaantal. Er namen 300 kinderen uit de scholen van Jabbeke deel aan deze acties.

WAT IS SPORTKOMPAS?

SportKompas wordt georganiseerd voor kinderen van het 2de graad basisonderwijs en bestaat uit 3 luiken:

 • I Do: Ontdek de sporten die het best passen bij de fysieke vaardigheden van elk kind.

Het I DO luik bestaat uit 14 beweegoefeningen die de vaardigheden van elk kind meten, zoals lenigheid, kracht, evenwicht, coördinatie en uithouding. Daarnaast worden ook de lengte en het gewicht vastgesteld. De organisatie gebeurde door een testteam met de ondersteuning van een lokale coördinator.

Alle resultaten werden geregistreerd in het digitale platform van SportKompas. Op het einde van de oefeningen kreeg elk kind een overzicht met de sporten waarvoor hij of zij het meest aanleg heeft.

 • I Like: Reis samen met Sporti naar de leukste sportplaneten

  Sportleerkrachten kunnen de I LIKE webtoepassing inzetten in hun klas. Met Sporti als mascotte kan elk kind ontdekken welke zijn of haar favoriete sportplaneten zijn.

  Het I LIKE luik is aanvullend op de I DO beweegoefeningen. Een kind kan dan wel aanleg hebben voor een bepaalde sport, maar dat betekent niet noodzakelijk dat het kind deze sport ook leuk vindt. Met de I LIKE applicatie kan het kind uitzoeken welke sport het leuk zou kunnen vinden want sport en plezier gaan hand in hand.

  Scholen maken gebruik van de I LIKE via het digitaal platform. Elk kind ontvangt achteraf van de LO leerkracht een gepersonaliseerd rapportje met de 7 sporten die hij of zij leuk zal vinden. Daaruit kan het kind een keuze maken om een sport te starten of uit te proberen.

 • I Am: Ontdek motivatie en barrières

Met de digitale I AM vragenlijst kan een sportleerkracht achterhalen of het kind intrinsiek gemotiveerd is om te sporten. Daarnaast dient het om beter inzicht te krijgen in de persoonlijke context: Doet het kind reeds aan sport, zo ja welke? Vindt het kind de sport leuk? Wat zijn mogelijke barrières om een sport te starten?

 

WAT WINNEN WE ALS GEMEENTE?

 • ·  Meer gemotiveerde en vaardige sporters
 • ·  Gerichte instroom in de sportclubs
 • ·  Minder drop-outs

WAT WIN JE ALS SCHOOL?

 • ·  Kadert in het beweegvolgsysteem want je kan hun ontwikkeling volgen in detail
 • ·  LO-lessen gerichter geven volgens vaardigheid van elk kind individueel
 • ·  Gemotiveerde en sportieve leerlingenNieuws /