MAAK JOUW TUIN BIJENVRIENDELIJK - ACTIES ‘LAAT HET ZOEMEN MET BLOEMEN’ EN ‘JOUW TUIN ZOEMT’ - WORKSHOP 'MAAK JE EIGEN BIJENHOTEL'Kleine bee(s)tjes maken een groot verschil voor de biodiversiteit. Je zou het misschien niet meteen verwachten maar jouw tuin, groot of klein, kan veel betekenen voor bijen en vlinders. Zelfs een klein balkon of voortuintje kan je perfect bijvriendelijk inrichten. En al die tuinen samen vormen een paradijs met veel kansen voor bijen en vlinders.

Daarom worden weer acties op poten gezet met externe partners om ook jouw tuin bijenvriendelijk te maken.

JOUW TUIN ZOEMT

Vanaf februari kan je bij het Regionaal Landschap Houtland & Polders opnieuw bijenvriendelijke planten bestellen voor een zoemende tuin. Voor 22 euro ontvang je een bont pakket van 14 vaste planten die jouw tuin of terras doen openbloeien van de vroege lente tot de late herfst. Bestellen kan tot eind april.

Met deze zorgvuldig samengestelde plantenpakketten heb je alle troeven in handen om jouw tuin te doen zoemen. Het Regionaal Landschap selecteerde streekeigen en verwante plantensoorten omdat die de beste relaties hebben met onze bijen en insecten. De plantjes worden door de leerlingen van Vrije school Haverlo uit Brugge en het VLTI St-Rembert in Torhout biologisch opgekweekt.

Een pakket bestaat uit een mengeling van: muskuskaasjeskruid, hemelsleutel, rode zonnehoed, salie, kruipend zenegroen, slangenkruid, wilde margriet, grijs kattenkruid, prachtklokje, moerasspirea en venkel.

Iedere tuin heeft unieke kansen voor bijen en vlinders, ook die van jou.

Meer info of bestellen kan via www.jouwtuinzoemt.be.

 

LAAT HET ZOEMEN MET BLOEMEN

Via de actie ‘Laat het zoemen met bloemen’ van provincie West-Vlaanderen kan iedereen één gratis zakje bloemenzaad bestellen/ophalen voor een mini zaaiprojectje in eigen tuin! Iedereen met een hart voor natuur, een tuin met een geschikt plekje, goesting/tijd/energie voor terreinvoorbereiding en zaaiwerk kan een zakje verkrijgen.

Met de bloemenzaadjes van ‘laat het zoemen’ leg je een zogenaamde bloemenakker aan. Alle soorten in het zakje zijn éénjarigen: ze kiemen, groeien, bloeien en sterven in één groeiseizoen. Zaaien doe je op een zonnige plek en op losgewerkte, blote, gras- en onkruidvrije grond (uitstrooien in het gras heeft totaal géén zin!).

Meer info of bestellen kan via www.west-vlaanderen.be/bijen.

 

WORKSHOP 'MAAK JE EIGEN BIJENHOTEL'

Tijdens de ‘Week van de bij’ denken we speciaal aan onze kleine vriendjes. Daarom wordt er op woensdag 31 mei 2023 een workshop 'maak je eigen bijenhotel' georganiseerd. Deze workshop richt zich vooral tot kinderen.

Na een uitleg over het leven en werk van solitaire bijen, maken we een bijenhotel waarna tips worden gegeven waar en hoe deze in onze tuin kan opgehangen worden. De kinderen mogen begeleid worden door 1 (groot-)ouder.

Locatie: Kamphuis, Vloethemveld 10a, 8310 Zedelgem Je kan de auto parkeren op parking 2 van Campus POV (naast de grote mast) en het Kamphuis te voet bereiken via de Bedelfdreef (kasseiweg tegenover de parking). Of je kan met de fiets tot aan het Kamphuis komen.

Uur: 14u00 tot 17u00

Deelname: € 10 - vooraf in te schrijven via www.vloethemveldvzw.be/activiteitenkalender max 20 deelnemers (begeleiders worden niet meegeteld)(laatst gewijzigd:22/02/2023)
Nieuws /