FIETSEN DOOR VLOETHEMVELD MET EEN GIDSVanaf 5 april 2022 kan je nu ook met fiets en gids op pad om zo Vloethemveld en haar ruimere omgeving te leren kennen. Er worden een aantal fietstochten georganiseerd in de maanden april, mei, juni en juli door vzw Vloethemveld.

Er wordt voor alle routes verzameld aan het onthaalgebouw (Vloethemveld 10a). Een vrijwilliger van vzw Vloethemveld neemt je mee op tocht rond het domein in één van de vier windrichtingen.

Info: Inschrijven kan via www.vloethemveldvzw.be/activiteitenkalender (scrol naar onder tot bij de fietstochten) – 5 euro pp - Zorg voor een fiets die in orde is, waarbij de banden goed gepompt zijn.

Noord

De eerste tocht die gepland staat, is de fietstocht Noord op 5 april om 13u30 en op 10 april om 9u.

Na een korte uitleg over de rijke geschiedenis van Vloethemveld vertrekken we richting Diksmuidse Heirweg, om langs de Kazerne Kapitein Stevens de Vloethemveldzate te bereiken bij hoeve Noortweghe. Op onze tocht fietsen we langs verschillende oude hoeven die allemaal verbonden zijn met de geschiedenis van Vloethemveld.

Dan gaat het richting Snellegem met de Boerenmolen (foto) en laurierkwekerij waar ook gebeurtenissen uit WOII toegelicht worden. Via het Stroperspad en landelijke wegen komen we terug bij ons vertrekpunt.

Oost

De tweede fietstocht gaat door op dinsdag 3 mei 2022 om 13u30 en op zondag 15 mei 2022 om 9u.

Je wordt meegenomen langs het Ockerhout en de Vloethemveldzate richting Ter Loo, waarna we Loppem binnenrijden met enkele verborgen pareltjes onderweg. Wat was de geitenbond alweer en waarom verdween dit fenomeen?

Uiteindelijk is het verste punt het Kasteel van Loppem (foto). Op de terugweg uitleg over het Hof van Steelant ,’t Wit Huis en de St.-Martinuskerk van Loppem . Via Bethanië en Zevenkerken keren we terug naar het vertrekpunt, Vloethemveld.

Zuid

De derde fietstocht gaat door op dinsdag 7 juni 2022 om 13u30 en op zondag 12 juni 2022 om 9u.

Vertrekkend van het voormalige munitiedepot rijden we via de Vloethemveldzate naar Merkenveld. Deze fietstocht belicht vooral de vele groene natuurdomeinen zoals Hoogveld (foto), het Plaisiersbos, de Moubekevallei en het kleine prachtige pareltje: De Pilse.

Het is een rustige fietstocht aan de rand van Torhout die via het spaarbekken en de St.-Laurentiuskerk van Zedelgem terug bij Vloethemveld aankomt.

West

De laatste fietstocht gaat door op dinsdag 7 juli 2022 om 13u30 en op zondag 12 juli 2022 om 9u.

We vertrekken aan het voormalige munitiedepot en rijden naar het hospitaalbos. Daar kom je te weten wat een bos met een hospitaal te maken heeft. Daarna volgen we de Moubekevallei en ontdekken er sporen van zijn vroegste bewoners. We doorkruisen het prachtige domein van kasteel d’Aertrycke om dan de Groene 62 (foto) te nemen. Deze oude spoorlijn werd gegraven door een heuvellandschap omwille van een twist tussen twee adellijke heren.

Tenslotte bereiken we via kleine landwegen tussen Eernegem en Aartrijke de Beerputten om zo opnieuw naar Vloethemveld te rijden.Nieuws /