NIEUW WANDELNETWERK VLOETHEMVELD GEOPENDIn Zedelgem en Jabbeke is het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld officieel geopend. Het beschermde natuurgebied is 355 hectare en heeft een grote natuur- én historische waarde. Op de trage wegen spot je makkelijk een roofvogel of ander wild. Het netwerk is goed voor 53 kilometer wandelplezier.

“Het Brugse Ommeland is een meer dan unieke regio voor wandelaars. Het ruime aanbod van natuur en groen zorgt voor veel wandelmogelijkheden. Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is een sterke meerwaarde voor deze regio”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Het ontstaan van Vloethemveld gaat terug tot de 13e eeuw, toen het gebied als ontginningsgebied diende voor hout en landbouw van de zusters van Sint-Jan in Brugge. Nu baden de bossen en natuurgebieden tussen Zedelgem en Jabbeke in een zee van stilte. Namen als Moordenaarsbos en Ockerhout spreken tot de verbeelding en bieden een glimp van een fascinerend verleden.

Tijdens een wandeling in dit prachtige gebied komen bezoekers meer te weten over een verleden dat lang verborgen bleef, zoals het Brits krijgsgevangenkamp in Vloethemveld waar duizenden soldaten verbleven na de Tweede Wereldoorlog. Het domein verrast met militair erfgoed én de gevarieerde natuur. Het nieuwe wandelnetwerk Vloethemveld is goed voor 53 kilometer wandelplezier en telt 58 knooppunten. Stilte en rust zijn een grote troef van de wandelpaden in het bos- en heidegebied. De heidetoren zorgt voor een verrassend vergezicht, vanuit de Waterhut spotten wandelaars zeldzame vogels op de vijver. Op de trage wegen spot je gemakkelijk een roofvogel of een ree.

Het Vloethemveld is een domein van de Vlaamse overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Voor de publiekswerking, het onthaal en het beheer van het erfgoed in het Vloethemveld werkt Natuur en Bos samen met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke, de Vlaamse Landmaatschappij en Vloethemveld vzw. Langs de wandelroute in het Kamp Vloethemveld zijn er het hele jaar door rondleidingen met gids mogelijk, op aanvraag.

Praktisch

De gratis fietsgids is digitaal verkrijgbaar via www.brugseommeland.be/lekker-fietsen en de brochure via shop.westtoer.be en vanaf eind april ook bij de diensten toerisme in het Brugse Ommeland.

Kaarten van het wandelnetwerk Vloethemveld zijn vanaf volgende week voor 8 euro verkrijgbaar in het Gemeentehuis Jabbeke (Dorpsstraat 3, 8490 Jabbeke)Nieuws /