PROGRAMMA OPEN MONUMENTENDAG TE JABBEKEOp zondag 12 september is het terug zo ver, dan openen monumenten over heel Vlaanderen hun deuren voor het grote publiek. De uitgelezen kans om een kijkje te nemen op die plekken waar je anders niet of minder makkelijk komt.

Ook in de gemeente Jabbeke valt er op die dag heel wat te beleven rond erfgoed, we geven je graag hierna een klein overzichtje mee.

Er zijn vooreerst in de namiddag gegidste wandelingen rond het dorpsplein van Snellegem met bezoek aan de hoevesite ’t Oosthof en de romaanse Sint-Eligiuskerk. Deze rondleidingen vertrekken van aan de gemeentelijke tent op het dorpsplein.

In Stalhille worden de deuren van de kerk wijd opengezet en kan je je laten onderdompelen in de wereld van het orgel. Zo zijn er gratis) workshops ‘doe-orgel’ voor kinderen (vanaf 7 jaar) om 15.00 uur en 16.30 uur en zal de internationaal bekende organist Ignace Michiels (Sint-Salvatorskathedraal Brugge) muzikale demonstraties geven op het befaamde Jacob Van Eynde-orgel uit 1716.

Opgelet: voor de workshops ‘doe-orgel’ en de geleide bezoeken in het centrum van Snellegem moet er vooraf worden ingeschreven via reservaties.jabbeke.be.

De vereniging Café Cultuur Jabbeke heeft verder een erfgoedfietsroute uitgestippeld waarbij deelnemers ook de mogelijkheid krijgen tot bezoek aan de glasblazerij De Sfeermaker, de fietsencollectie De Velodroom en aan het oud station van Varsenare.

Maak kennis met de wereld van het orgel


De Sint-​Jan Baptistkerk van Stalhille herbergt sinds het einde van 18de eeuw een authentiek barokorgel. Het instrument is van de hand van de befaamde Ieperse orgelmaker Jacobus Van Eynde en werd in 1716 vervaardigd voor het Brugse Jacobinessenklooster. Na de opheffing van dit klooster in 1784 kocht de pastoor van Stalhille het orgel aan voor zijn kerk.

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/maak-kennis-met-de-wereld-van-het-orgel

Op stap in het historisch Snellegem


Het centrum van Snellegem wordt gevormd door de historische en architecturaal uitzonderlijke combinatie van “Het Oosthof” en de Sint-​Eligiuskerk. Het Oosthof is een historische hoeve met monumentaal gotisch poortgebouw en 16de-, 17de- en 18de-​eeuwse hoevegebouwen. De als monument beschermde site is ontstaan als de centrale hoeve van een Merovingisch kroondomein. Het ontwikkelde zich door de eeuwen heen tot de kern van een erg belangrijke heerlijkheid, bestaande uit kasteel en neerhof op een dubbel omwald erf.

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/op-stap-het-historisch-snellegem

Snellegem, zijn kerk en Oosthof in de middeleeuwen


Begeleide uitstap of rondleiding Op het uur begint er een korte corona veilige rondleiding op het dorpsplein van Snellegem, we brengen een bezoekje aan de romaanse kerk die aan de basis ligt van de stichting van de Sint-​Salvatorskathedraal te Brugge. We zien de evolutie van de kerk van de 7e eeuw tot nu, leren meer over het Oosthof, Jacob van Maerlant, de unieke Merovingische site in Europa die Snellegem is als kroondomein. Indien er nog coronamaatregelen gelden zal telkens een deel van de groep de neogotische kerk kunnen bezoeken, terwijl een 12tal personen in de romaanse kerk binnen kunnen om daarna te wisselen.

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/snellegem-zijn-kerk-en-oosthof-de-middeleeuwen

Varssenaere en de Belle Epoque


In 2022 is het 120 jaar geleden dat hier snelheidsraces over 1 km werden gehouden tussen Station Varsenare en de kerk langs de Hof van Straeten dreef. Geniet van een voorsmaakje van de Belle Epoque met fietsen, motoren en andere voertuigen uit de vroege 20e eeuw. Het is tevens mogelijk een deel van het oud stationsgebouw te bezoeken. Indien er nog coronamaatregelen zijn zal dit bezoek binnen druppelsgewijs gebeuren, aanmelding of reservatie vooraf is echter niet nodig.

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/varssenaere-en-de-belle-epoque

Opendeur de Sfeermaker - Ambachtelijk glas en honing


De ambachtelijke glasmakerij en imkerij De Sfeermaker doet opendeur tgv de Open Monumentendag en is een bezoekpunt op de Erfgoedfietsroute van Cafe Cultuur Jabbeke. Je kan er een demo van glasblazen zien (Norbert werkte zelfs al voor Pixar/Disney in 2020 voor de film Soul) en op de zomer terras proeven van honingbier, honingthee en heel wat andere zaken want dit is ook ambachtelijke imkerij..

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/opendeur-de-sfeermaker-ambachtelijk-glas-en-honing

Opendeur De Velodroom - antieke fietsen


In het museum De Velodroom die normaal open is op afspraak kan je die dag doorlopend op bezoek om deze rijke antieke fietsen te bekijken die allemaal in werkende staat zijn. Ook enkele hoge bi's mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Er is ook een fietsenmakersatelier en woonkamer uit 1900 te bezoeken !

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/opendeur-de-velodroom-antieke-fietsen

Erfgoedfietsroute Jabbeke


Over een afstand van 35 km langs rustige fietswegen maak je kennis met het bekende, minder bekende en soms helemaal vergeten erfgoed van de 5 deelgemeenten van Jabbeke met 30 erfgoedclips om te bekijken ! Van vliegvelden tot een veldslag, van de moord op Karel de Goede tot de kruistochten, van burchten en kastelen tot kerken, van belegeringen tot archeologie.

https://www.openmonumentendag.be/evenementen/erfgoedfietsroute-jabbekeNieuws /