HUBERT MINNEBO WORDT GEHULDIGD ALS EREBURGER VAN JABBEKEDit jaar zet Gemeente Jabbeke de internationale kunstenaar Hubert Minnebo in de bloemen. Op 3 september opent de expo “De Wereld van Minnebo” in het Vrijetijdscentrum te Jabbeke. De expositie komt er naar aanleiding van de huldiging als ereburger van de gemeente op 11 september.

Hubert Minnebo is geboren in Brugge. Hij had een eerste persoonlijke tentoonstelling in Oostende op achttienjarige leeftijd. Na zijn opleiding bij Octave Landuyt ontwikkelde hij zijn eigen artistieke weg, gecombineerd met een lesopdracht in het kunstonderwijs. Hij is inmiddels sinds 1978 voltijds kunstenaar met een eigen zeer herkenbare stijl, dikwijls een combinatie van westerse en niet westerse elementen, in koper, aluminium en brons. Alhoewel meest bekend als beeldhouwer strekt zijn kunstenaarschap zich ook tot andere kunstvormen; schilderijen, tekeningen alsook het ontwerpen en uitvoeren van prachtige gouden juwelen.

 

Werk van hem is er uiteraard te vinden in ons land, waaronder een 8 meter hoog beeld-zonnewijzer in de Katoen Natie, maar ook in Vilvoorde, Brussel, Brugge en vanzelfsprekend ook in Jabbeke, in de tuin van het appartementencomplex “Jabetcha”. Internationaal zijn er werken van hem in Kinshasa, Amsterdam, Stockholm, Goteborg, Luxemburg en Japan. Het grootste beeld van Minnebo bevindt zich in Jeddah (Saudi-Arabië).

Over Minnebo zijn er een zevental publicaties verschenen. Het meest recente werk is een monografie uitgegeven door de Stichting Kunstboek, Oostkamp.

Alhoewel een kunstenaar met internationale uitstraling bleef Minnebo ook zeer streekgebonden. Toen hij de kans zag een boerderij-maalderij aan te kopen in Stalhille was hij onmiddellijk gecharmeerd door de locatie om er een atelier en woonst in te richten. Sinds 1974 houdt hij steeds meer van het lokale Stalhille, voor een wandel of fietstochtje en een drankje in een van zijn pleisterplaatsen.

Het gemeentebestuur en de cultuurraad van Jabbeke wilden vorig jaar reeds de kunstenaar Hubert Minnebo huldigen ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag en dit voor de internationale uitstraling die hij met zijn werk gegeven heeft aan de gemeente. Door de coronabeperkingen werd deze huldiging uitgesteld. Dit jaar kan deze inhuldiging dan eindelijk plaats vinden.

DE INHULDIGING

Bij deze inhuldiging zal het oeuvre, als wie de mens Hubert Minnebo is, geschetst worden. Caroline Verstraete, medewerkster Focus en WTV, gaat in gesprek met de kunstenaar over zijn werk en techniek. Frans Boenders, reisvriend van Minnebo waarmee hij vele reizen gemaakt heeft in het Verre Oosten, zal spreken over hem als mens en als kunstenaar. De huldiging wordt muzikaal opgeluisterd door Jabbekenaar Tom Kristiaan, die zijn nieuwste album voorstelt “Seized by the Wind”, waar de natuur, emotie en minimalisme perfect bijeenkomen.

Ter gelegenheid van de huldiging wordt er van 3 tot en met 21 september 2021 een tentoonstelling ingericht “De Wereld van Minnebo” in het Vrijetijdscentrum te Jabbeke (open op weekdagen van 15u tot 19u, gedurende de weekends van 10u tot 17u). Een gelegenheid om nader kennis te maken met het varieerde werk van de kunstenaar en zijn beelden met het sober gestileerd gezicht!

In samenwerking met de Bibliotheek van Jabbeke werd ook een speciaal programma uitgewerkt voor de schoolgaande jeugd om nader kennis te maken met deze kunstenaar.

De huldiging vindt plaats in Vrijetijdscentrum Jabbeke op 11 september 2021 om 19u met een persmoment voorzien om 20u30. Inwoners van de gemeente kunnen dit bijwonen mits inschrijving wegens beperkte plaatsen. Dit kan door te mailen naar gemeentehuis@jabbeke.be of via ons reservatiesysteem.Nieuws /