ONDERZOEK PFOS/PFAS-VERONTREINIGING VOORMALIGE CIVIELE BESCHERMINGSinds bekend raakte dat er bij de 3M-fabriek in Zwijndrecht bodemverontreiniging was met de chemische stoffen PFOS en PFAS, werd vastgesteld dat er ook op andere plaatsen in Vlaanderen dergelijke verontreiniging kan ontstaan zijn.

In het bijzonder worden momenteel de voormalige brandweeroefenterreinen en eenheden van de Civiele Bescherming onderzocht door de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Sommige types van blusschuim kunnen immers PFAS-bestanddelen bevatten.

Of er op het terrein van de vroegere Civiele Bescherming in Jabbeke ooit dergelijk schadelijk blusschuim gebruikt werd, is op dit moment niet zeker. De activiteit van de diensten Civiele Bescherming is in Jabbeke beëindigd eind 2018. De exacte timing van de metingen in Jabbeke kennen we nog niet.

Dit hoeft geen reden tot paniek of ongerustheid te zijn, maar vraagt wel alertheid.

Uit voorzorg en in afwachting van de resultaten wordt door het Agentschap Zorg & Gezondheid gevraagd om alle buurtbewoners binnen een straal van 100 meter rondom de site te verzoeken om preventieve voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

  • Kinderen jonger dan 12 jaar, immuungecompromitteerde personen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of willen zwanger te worden, krijgen het advies om geen zelfgeteelde groenten of fruit te consumeren.
  • De rest van de bevolking krijgt het advies om zelfgeteelde groenten of fruit met mate te consumeren en dus een goede mix aan te houden met fruit en groenten die gekocht zijn. Het fruit en de groenten moeten steeds goed gewassen worden voor consumptie.
  • Eet geen eieren van eigen kippen die in uw tuin worden gehouden.
  • Eet geen kleinvee dat in deze zone wordt gekweekt.
  • Gebruik geen grondwater als drinkwater, om de moestuin te irrigeren of het zwembad te vullen
  • Gebruik geen compost samengesteld met materiaal uit de eigen tuin.
  • Voor meer info kan je steeds terecht op www.vlaanderen.be/pfos-vervuiling. De website wordt constant geüpdatet door het agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid. Wij onthouden u ook niet de bij gemeente ontvangen documenten: www.jabbeke.be/bijlage/548832pfos.pdf    Nieuws /