Vrije tijd > Toerisme > Zomeractiviteiten

ZOMERACTIVITEITEN GEMEENTE JABBEKE
ACTIVITEIT LINK
POËZIE IN DE TUIN

Traditiegetrouw wordt ‘Poëzie in de tuin’ deze zomer opnieuw ingericht door de Cultuurraad van Jabbeke onder de kundige leiding van Claudia Coudeville, Schepen van Cultuur, Karl Vandermeersch, voorzitter van de Cultuurraad en Marcel Desmedt, oud-voorzitter en projectleider Poëzie in de Tuin. In de loop der jaren raakte het project steeds meer gewaardeerd, getuige het steeds groter aantal deelnemers (dichters en tuineigenaars). Het project is dan ook gemaakt op maat van het landelijke Zerkegem, dat wandelaars en fietsers trakteert op de mooie schrijfsels van lokaal talent uit Groot-Jabbeke.

SCHATTEN VAN VLIEG VARSENARE

Voor de allerkleinsten tot 6 jaar kan je zoeken in de bibliotheek van Jabbeke (Vlamingveld 40). Dit kan enkel tijdens de openingsuren waar je de opdrachtjes kan vragen aan de balie. Voor de iets oudere kinderen is er een schattentocht rond de kerk van Varsenare. Deze kan je doorlopend zoeken. Let wel alvorens op schattentocht te vertrekken, is het nodig om de schattenkaart hier te downloaden. De kaart kan je ook vinden in de gemeentehuizen en de bibliotheek. Voor deze tocht heb je een pen en fototoestel nodig.

HET BANKJE - TOCH THEATER

De podcast Het Bankje brengt theater - zelfs in coronatijd - tot bij het publiek: je neemt tijdens een wandeling of een fietstocht plaats op een bankje en je bent getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar je zit of staat. In Jabbeke is er in iedere deelgemeente 3 locaties een bankje met zo’n podcast geplaatst. Naast de podcast staat telkens een pancarte met kleine uitleg over de podcast en zorgt ook voor meer zichtbaarheid. De bankjes staan tevens op de wandelroutes van Visit Jabbeke. Klik hier om de kaarten met de locaties te downloaden.

Het Bankje, naar een idee van Wim Chielens, is een initiatief van OPENDOEK in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt. Het audioproductiehuis Huis van Eustachius brengt alles samen in een wervelende podcast waarbij je helemaal in het verhaal kan kruipen.

Om Het Bankje te realiseren, werken acteurs, schrijvers en beeldende kunstenaars (M/V/X) samen. Meer dan 80 liefhebbers kregen de kans om mee te werken aan deze podcast met 20 originele dialogen. Die zullen deze zomer van 1 juli tot 30 september 2021 te beluisteren zijn in meer dan 100 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen.

PICKNICKZONDAGEN

Gezellig met familie of vrienden picknicken terwijl je geniet van lekkere lokale producten en met sfeervolle achtergrond muziek! De gemeente telt verschillende lokale kwekers en landbouwbedrijven die excellente producten leveren. Dit gecombineerd met een plekje in de zon zorgt voor een mooi picknickmoment.

De gemeente slaat hiervoor de handen in elkaar met Fairtrade werkgroep. De picknicktassen zijn samengesteld met lokale producten recht van bij de boer of handelaar. Deze zijn ter beschikking vanaf 11u30 en kan je ter plaatste worden genuttigd tot 14u (elders mag ook).

Breng je eigen picknickdeken mee en drinkbeker/glas, want er zijn geen stoelen of tafels, een echte “Déjeuner sur l’herbe”! Naast de drank in de tas is er geen drankverkoop op het terrein. Je eigen vuilnis kan je naar huis meenemen want je hebt elk een eigen tas als herinnering van deze dag! Bij regen kan je niet schuilen onder een tent. Je gereserveerde picknicktas kan je afhalen op locatie en gezellig onder een paraplu of thuis benuttigen.

Om te voldoen aan de corona-maatregelen breng je je eigen mondmasker mee (te dragen bij aankomst en vertrek), je picknickplaats wordt aangeduid per bubbel, blijf je in je eigen bubbel en hou afstand. Niet onbelangrijk: er zijn geen toiletten op het terrein.