Vrije tijd > Toerisme > Permekemuseum

Permekemuseum
Vlaams expressionist Constant Permeke


Iedere kunstliefhebber kent wel de krachtige figuren van de grootste Vlaamse expressionist Constant Permeke (1886-1952). Wie Permeke was én dat zijn kunst meer en veelzijdiger was dan de paar overbekende beelden, ontdek je in Jabbeke, in huis ‘De Vier Winden’ dat hij in 1929 zelf bouwde en waar hij tot aan zijn dood woonde.

De unieke collectie telt meer dan 150 kunstwerken, waaronder 80 schilderijen. Je ziet hier nagenoeg het volledige sculpturale werk, naast tal van grote tekeningen. Persoonlijke documenten en voorwerpen voeren je binnen in de leefwereld van de kunstenaar. Ook de tuinen zijn gereconstrueerd.

In zijn schilderijen heeft Constant Permeke een voorkeur voor warme, zware harmonieën van donkere kleuren met hier en daar lichtere toetsen. Door een grote ruimtelijke werking transponeert hij deze kwaliteiten naar zijn beelden.

In de sculpturen beperkt hij zich haast uitsluitend tot het vrouwelijk naakt. Het opstaande volume van Marie-Lou met statische, zware kracht in benen en voeten herinnert aan zijn tekeningen, waarin dezelfde houding met opgeheven armen achter het hoofd wordt hernomen. Marie-Lou is Permekes eerste beeldhouwwerk met grote afmetingen.

De kunstenaar behoorde tot de tweede Latemse groep en groeide uit tot de leider van de Belgische expressionisten met geliefde onderwerpen uit de visserij en het boerenleven. Omstreeks 1935 waagde hij zich aan de beeldhouwkunst. Ook daar heeft hij zijn signatuur nagelaten. Zijn beelden zijn per definitie groots in het gebaar en uitermate krachtig.

Permekemuseum gaat digitaal


Het Permekemuseum in Jabbeke kan voortaan ontdekt worden met de hulp van drie verschillende digitale wandelingen.

Via foto’s, filmfragmenten, doordenkertjes en opdrachten worden Constant Permeke en zijn werk opnieuw tot leven gebracht.

  • "Het meisje met het groene strikje" richt zich tot de kinderen tussen 8 en 12 jaar
  • "Tegen de stroming in" is er voor de jongeren tussen 13 en 16 jaar
  • "Een blik op de collectie" brengt een verhaal voor de volwassenen

Een I-Pad ligt ter beschikking aan de ontvangstbalie van het museum, maar je kan ook je eigen tablet, I-Phone of smartphone meebrengen en surfen naar http://www.permekemuseum.be. Op de homepage kan je de dan route kiezen. Het blijft in de familie: het museum bezit ook werk van vader Henri Permeke en van Permekes schoonzoon Pierre Devos. De onthaalruimte werd in 1998 volledig herdacht en bemeubeld door Emiel Veranneman, neef van Constant Permeke.

Contact


Provinciaal Museum Constant Permeke
Gistelsteenweg 341
8490 Jabbeke
050/81 12 88
www.permekemuseum.be