Wonen > Afval en netheid > Composteren

composteren

Mengen

Het groene materiaal levert vooral voedingsstoffen, het bruine materiaal structuur. Vermijd pure lagen groen of bruin materiaal: gooi ze gewoon met een riek door mekaar. Let op dat het afval niet te grof is, anders duurt het te lang voor het afbreekt. Takken moet je dus in kleinere stukken knippen of hakselen.

Veel materialen horen tussen bruin en groen in omdat ze van alles wat bevatten: stalmest, vers gesnipperde bladrijke takken (als je je haag geschoren hebt),… Deze materialen zijn ideaal voor je hoop, maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval.

Precieze theoretische verhoudingen gaan we niet aangeven. Je moet gewoon zorgen dat je een hele verscheidenheid aan materialen hebt en je ze goed mengt. Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces.

Afdekken

De klassieke bak met gaas of open wanden (en zonder bedekking bovenop) droogt veel te hard uit en koelt veel te snel af om de thermofiele bacteriën en alle andere compostwezentjes goed te laten werken.

Geef je composthoop daarom wanden en een dak om het vocht en de warmte binnen te houden. Met jute zakken, een oud tapijt, wat plastic zeil,… kom je al een heel eind. Niet luchtdicht, maar zo is je composthoop toch meer beschut.

Uiteraard kun je ook steeds een compostvat aankopen op het gemeentelijk containerpark tegen de prijs van 15 euro per stuk of een compostbak tegen de prijs van 50 euro. Meer informatie kun je verkrijgen bij de parkwachter.

Nat maken

Doe de test: knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit (met je handen dus). Als er water uitloopt dan is het vochtig genoeg. Anders voeg je er nog wat water aan toe.

Een grote hoop maken

Een grote hoop werkt beter dan een kleine. Logisch ook want de warmte- en vochtverliezen zijn beperkter. Een kubieke meter composteert beter en sneller dan een paar emmers afval.

Omzetten

Na een maand (of iets langer) zet je de hele hoop om. Alles even door elkaar scheppen met de riek, waarbij je zorgt dat wat eerst aan de buitenkant zat nu binnen in de hoop komt.

Tijdens het omzetten kun je eigenlijk ook (telkens) nieuw materiaal (o.a. grasmaaisel) toevoegen. Je kunt de hoop eventueel extra natmaken en na twee maanden zet je de hele hoop nog eens om. Extra materiaal toevoegen mag, maar dat hoeft niet. Je kunt ook telkens weer een verse hoop opzetten.