VRIJSTELLING VAN BESCHIKBAARHEID (VDAB.BE)
Inhoud


Als u als werkzoekende bent ingeschreven, helpt VDAB u in uw zoektocht naar werk. In ruil daarvoor moet u actief werk zoeken en beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Tenzij u een vrijstelling hebt voor een studie, opleiding of stage. Als u van VDAB zo’n vrijstelling van beschikbaarheid krijgt, behoudt u uw recht op een RVA-uitkering en wordt u vrijgesteld van een aantal verplichtingen als werkzoekende.

Voorwaarden


Als u een uitkering van de RVA krijgt en een voltijdse opleiding, studie of stage volgt die minstens een maand duurt, komt u mogelijk in aanmerking voor een vrijstelling van beschikbaarheid. Daarmee:
  • behoudt u uw RVA-uitkering (werkloosheidsuitkering, inschakelingsuitkering, inkomensgarantie-uitkering...) tijdens uw opleiding, studie of stage
  • wordt u vrijgesteld van een aantal plichten als werkzoekende. U hoeft bijvoorbeeld niet op zoek te gaan naar werk en hoeft niet in te gaan op passende jobaanbiedingen.

Procedure


U kiest voor een door VDAB erkende opleiding, studie of stage

U vraagt de opleiding aan in de VDAB-opleidingendatabank. Als u de goedkeuring van VDAB krijgt om te starten met de opleiding, krijgt u automatisch een vrijstelling van beschikbaarheid. U hoeft die vrijstelling niet zelf aan te vragen. Bovendien krijgt u heel wat extra financiële voordelen.

U kiest voor een niet-erkende opleiding, studie of stage

U krijgt alleen een vrijstelling van beschikbaarheid als u aan de nodige voorwaarden voldoet. U moet de vrijstelling ook eerst zelf aanvragen bij VDAB.Meer informatie: ‘Een opleiding, studie of stage volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid.’

Wat Meebrengen


bedrag

Bedrag


uitzonderingen
regelgeving

Links


Een opleiding, studie of stage volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid (VDAB.be)

BevoegdeOverheidsdiensten


Vlaamse overheid

AfleverendeDiensten


Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Geografische Toepassingsgebieden