OFFICIËLE OPENING DORPSPLEIN TE SNELLEGEM



Snellegem is altijd een landelijke gemeente geweest met een sterk historisch karakter. Doorheen de jaren heeft het dorpszicht al heel wat veranderingen meegemaakt, maar het unieke erfgoed op deze plaats werd steeds goed bewaard. Dit was dan ook de grootste drijfveer bij het nadenken over een nieuw concept voor deze open ruimte: een invulling van de locatie die het historische karakter van het dorpszicht bewaarde en het huidige erfgoed op deze plaats versterkte. Het vernieuwde dorpsplein zoals deze op vandaag is aangelegd houdt rekening met al deze elementen en vormt op deze manier een grote meerwaarde voor het dorp en zijn inwoners.

DE GESCHIEDENIS ACHTERNA

Snellegem heeft als oudste nederzetting in de Brugse vlakte een heel grote erfgoedwaarde. In de vroege middeleeuwen was dit een Merovingisch kroondomein met de hoeve ’t Oosthof als verblijfsplaats van de fiscus. Het is dan ook vanuit Snellegem dat later de omliggende parochies Jabbeke, Varsenare, Zerkegem, Sint-Andries en Sint-Michiels werden gesticht.
In de 12de eeuw werd in de nabijheid van de hoeve een Romaanse kerk gebouwd die in de 19de eeuw geïntegreerd werd in de huidige Sint-Eligiuskerk. Zowel de hoeve ’t Oosthof als de Sint-Eligiuskerk zijn op heden kenmerkende gebouwen in de dorpskern van Snellegem.
Het dorp is dan ook gegroeid vanuit het dorpsplein met deze twee monumenten. Alle woningen en hoeves werden in de nabijheid van deze dorpskern gebouwd. Van hieruit is Snellegem geëvolueerd naar een straatdorp waarbij de concentratie van de bebouwing zich langs de lijn Kerkeweg–Eernegemweg bevindt.
Omdat het huidige dorp vanuit deze historische dorpskern is gegroeid, was het des te meer van belang dat er met grote aandacht en studie nagedacht werd over de herinrichting van het dorpsplein.

HET CONCEPT

Voor het ontwerp van het nieuwe dorpsplein werd er samengewerkt met ontwerpbureau Deroose en studiebureau Lobelle uit Jabbeke. Het behouden en versterken van het authentiek karakter van het plein met de Sint-Eligiuskerk en ‘t Oosthof was een essentiële voorwaarde bij het ontwikkelen van het concept. Ook het creëren van een mooie publieke ruimte met plaats voor ontmoeting voor alle inwoners was een belangrijk gegeven.
In dit kader werd een ontwerp voorgelegd voor een open plein met aandacht voor groen en ruimte in de brede zin van het woord: ruimte voor ontmoeting, ruimte voor evenemen- ten, ruimte om te genieten van het mooie dorpszicht.
De openheid van het plein zorgt ervoor dat ’t Oosthof en de kerk volledig tot hun recht komen en de authenticiteit van de kern behouden blijft. Om het groene karakter van het plein door te trekken, werd er bij de parkingplaatsen gekozen voor betongrastegels. Op het plein werd ook een waterpartij geïnstalleerd dat doet denken aan de oude troggen waaruit paarden dronken.

GEMEENTELIJKE REALISATIE

De realisatie van het project (aankoop grond, aanleg plein, verlichting, signalisatie, studiekosten) beloopt €850.000.
De werken werden voor de hoofdaanneming uitgevoerd door N.V. Adiel Maes na een openbare aanbesteding.
De verlichting wordt uitgevoerd door Fluvius West.
Voor de toeristisch recreatieve inrichting werd er samengewerkt met Westtoer.

Meer info - extra info




Nieuws /