30468 - publicatiedatum 20/05/2021 - Ruimtelijke planning - woonbeleid - verkaveling Varsenare-Noord - tweede verkoopprocedure



Op 4 november 2019 gaf de gemeenteraad eerder goedkeuring voor de start van de verkoopprocedure van VK1 in de verkaveling Varsenare Noord. Na het doorlopen van deze verkoopprocedure werden slechts 6 van de 30 loten verkocht.

Een verklaring voor dit beperkt succes kan gezocht worden in het feit dat gewerkt werd met een kandidatenlijst die lange tijd was opgebouwd, de beperkte publicatie, de strenge vereisten bij de verkoopsvoorwaarden, de aard van de verkaveling en de prijs.

Jabbeke wil binnen haar gemeentelijk woonbeleid niet alleen inzetten op het ondersteunen van het sociale segment van de woningmarkt, maar ook, omwille van de hoge woonprijzen in de gemeente, door o.a. haar ligging in de rand rond Brugge, werken aan betaalbaar wonen in de eigen gemeente voor de groep mensen die net teveel verdient voor het sociale segment, maar toch net te weinig om een kavel of woning aan te kopen op de private markt. Dit kadert ook in het gezinsbeleid van de gemeente waarbij het wonen in de werk- of familieomgeving aangemoedigd wordt.

Voor het opstarten van de tweede procedure wordt voorgesteld om:
- De prijs (250 euro/m² - ongeveer 100 euro beneden de marktprijs en blijvend te verantwoorden in het kader van het beoogde gezinsbeleid) te behouden. Deze verkoopprijs wordt verantwoord aan de hand van de gemaakte kosten hiervoor.
- Het toewijsreglement grotendeels te behouden maar om daarbij toch volgende aanpassingen te doen:
- versoepelen van de voorranggevende band met de gemeente Jabbeke van 3 jaar op 10 jaar verblijf of werken in de gemeente naar 2 jaar
- het verder versoepelen van de inkomensvereisten, waarbij beoogd wordt om ook middenklasse inkomens in aanmerking te laten komen (verhoging van de eerdere inkomensmarges met 25%)
- Voor deze procedure een meer uitgebreide publiciteit te gaan voeren.

Voor de toe te passen criteria heeft Jabbeke een decennia lange traditie over een 6-tal dossiers van gemeentelijke verkaveling.
- Eerst de toelating op basis van het niet bezitten van een andere woning en het kunnen aantonen dat de inkomsten een bepaald niveau, hoger dan bij sociale huisvesting, niet te boven gaan
- Dan worden kandidaten toegelaten volgens sterk te objectiveren voorrangscriteria: de gevallen van invaliditeit, onteigening, onbewoonbaarverklaring eerst; dan de gezinnen volgens kinderlast en leeftijd van het gezinshoofd; dan de alleenstaanden volgens leeftijd

Na afronding van deze aanvaardingsprocedure gebeurt de toewijzing van de loten bij loting.

Er wordt voorgesteld om de kandidatuurstelling aldus te laten verlopen over een periode met afsluitingsdatum op 31 augustus 2021, na publicatie op de webstek van de gemeente, door gemeentelijke aanplakking en bij het lokale nieuws van De Streekkrant.

Aan de gemeenteraad wordt de toewijzingsprocedure voorgelegd, alsook het model van aankoopbelofte en de inlichtingenfiche die verplichtend moet ingevuld worden door de kandidaten.

BESLUIT:

Artikel 1:
De gemeenteraad verleent goedkeuring voor de verkoopprocedure aldus voor de verkoop van de resterende 24 percelen, gelegen in VK 1 van de verkaveling Varsenare Noord, waarbij een prijs bepaald wordt op 250 euro/m².

Artikel 2:
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de volgende voorwaarden voor toewijzing en rangregeling en de keuze van het lot bij loting:

VOORWAARDEN VOOR TOEWIJZING
Er wordt goedkeuring gegeven aan de hiernavolgende basisvoorwaarden om te worden weerhouden als kandidaat, de voorrangsregeling onder de kandidaten en de regeling voor de keuze van de kavel en wel als volgt:

BASISVOORWAARDEN VOOR TOEWIJZING:
- Enkel natuurlijke personen kunnen zich kandidaat stellen. Vennootschappen worden uitgesloten van de mogelijkheid tot aankoop.
- Om in aanmerking te komen moet de kandidaat bewijs leveren dat hij/zij geen andere woning of bouwgrond bezit, noch bezeten heeft in de periode van 1 jaar voorafgaand aan het gemeenteraadsbesluit, met uitzondering van:woning/bouwgronde die het voorwerp uitmaken van een onteigenings-, ongeschiktheids- of onbewoonbaarheidsbesluit
- woning/bouwgrond die de kandidaat-koper in onverdeeldheid bezit
- de enige woning of/bouwgrond waarvoor een onderhandse verkoopovereenkomst kan voorgelegd worden, waarvoor een definitieve akte wordt neergelegd voor de verkoop door de gemeente.
- De kandidaat moet bewijs leveren dat hij/zij voldoet aan de inkomensvoorwaarde :
- “Het jaarlijks gezamenlijk netto belastbaar inkomen van de kandidaat-kopers verhoogd met het inkomen (inkomsten jaar 2019 of 2020 - aanslagbiljet 2020 of 2021) van de persoon met wie hij/zij zal samen wonen, mag volgens het niet lager zijn 10.508 Euro en hoger zijn dan:
- 96.566 euro voor een gezin of wettelijk of feitelijk samenwonenden met min. 2 personen
- 64.045 euro voor een alleenstaande
- 96.566 euro voor een alleenstaande met één persoon ten laste
- Deze maximumbedragen mogen worden verhoogd met € 5.254 per persoon ten laste.
- Als staving hiervoor wordt het laatst gekende aanslagbiljet ingediend (aanslagbiljet 2020 of later).
Bedraagt het inkomen van het aanslagbiljet 2020 minder dan 10.508 Euro of indien er geen aanslagbiljet beschikbaar is voor 2020, dan kan de kandidaat-koper een bewijs van het inkomen van het jaar nadien of eventueel van het lopende jaar (arbeidscontract) indienen en wordt deze in rekening gebracht.
- Voor het bewijs van wettelijk samenwonend/alleenstaand wordt een uittreksel toegevoegd uit het bevolkingsregister met de samenstelling van het gezin.”

Onder die kandidaten wordt gewerkt volgens volgende VOORRANGSREGELING:

Er worden 2 categorieën van kandidaten kopers gerangschikt al of niet verbonden met de gemeente Jabbeke. De categorie met voorrang bewijst de verbondenheid met de gemeente Jabbeke door:
- ofwel gedurende een periode van 10 jaar voorafgaand aan de afsluiting van de kandidatenlijst, minstens 2 jaar in de gemeente Jabbeke gewoond hebben, hetgeen dient te blijken uit een inschrijving in de bevolkingsregisters;
- ofwel gedurende een periode van 10 jaar voorafgaand aan de afsluiting van de kandidatenlijst, gedurende 2 jaar werkzaam geweest zijn op het grondgebied van de gemeente Jabbeke, hetgeen bewezen dient te worden aan de hand van arbeidsdocumenten.

De voorrang wordt verder bepaald als volgt:
(in die volgorde; binnen elke categorie respectievelijk 1,2,3,4 wordt de algemene voorrangsregeling gevolgd voor verdere rangschikking)

1. De gezinnen met personen met erkenning van een invaliditeit van minstens 66% ofwel een vermindering van verdienvermogen tot één derde of minder ofwel een vermindering van zelfredzaamheid van minimaal 9 punten
2. Het bewonen in Jabbeke van een woning die het voorwerp uitmaakt van een onteigenings-, ongeschiktheids- of onbewoonbaarheidsbesluit of wonen in een recreatiegebied verblijven en waarvoor een woonrecht kan aangetoond worden in een weekendverblijfpark.
3. Voorrang voor gezinnen, wettelijk samenwonenden, kandidaat-kopers die feitelijk zullen samen wonen na de aankoop en samen één aanvraag indienen, met voorrang voor de kinderlast in het gezin (gezinstoestand 31 december 2020). Onder deze kandidaten voorrang voor de gezinnen met een gezinshoofd of partner oudst in leeftijd.
4. Voorrang voor alleenstaanden en kandidaat-kopers die alleen de aanvraag indienen, maar momenteel feitelijk of wettelijk samenwonend zijn, met voorrang voor de hogere leeftijd.”

Na afronding van deze aanvaardingsprocedure gebeurt de toewijzing van de loten bij loting.
Omdat het gaat om een verkaveling met enerzijds alleenstaande woningen (die vrij kunnen gekozen worden), maar anderzijds ook om samengeschakelde woningen (waarbij het aangewezen is dat er van meet af aan zoveel als mogelijk samengeschakeld gebouwd wordt) wordt het script voor de loting als volgt vastgelegd:
- De volgorde van de loting wordt geregistreerd, er wordt dus niet onmiddellijk overgegaan tot het kiezen van een lot.
- Nadat de volledige volgorde bekend is, geven de kandidaten in volgorde hun voorkeur aan.
- de kandidaten die die een perceel met open bebouwing kiezen, krijgen dit lot toebedeeld
- de kandidaten die een perceel met halfopen bebouwing kiezen, wordt gevraagd zoveel als mogelijk gekoppeld te kiezen. De gekozen percelen voor halfopen bebouwing dienen (voor zover mogelijk) per 2 aan te sluiten bij elkaar om wachtgevels te vermijden en koppelbouw te voorzien.
Indien dit niet het geval is bij het aangeven van de voorkeursperceel van de kandidaten, wordt de eerste kandidaat van de tweede helft van alle kandidaten voor halfopen bebouwing verplicht om zijn voorkeur in kader van de verplichte koppeling aan te passen. Deze aanpak wordt herhaald tot alle percelen (voor zover mogelijk) halfopen bebouwing per twee gekoppeld zijn.
Wenst een kandidaat die gekozen had voor een halfopen bebouwing dan toch niet te koppelen, maar wenst hij toch te kiezen voor een open bebouwing dan kan dit nadat alle kandidaten hun voorkeur hebben gedaan. Zijn er meerdere kandidaten die daarna toch kiezen voor een open bebouwing dan gebeurt de toewijzing van deze loten in volgorde van de loting.