ASBEST IN VERPAKKING NAAR CONTAINERPARK
Het is ondertussen welgekend dat asbest een gevaarlijke stof is. De vezels waaruit asbest bestaat, adem je beter niet in. Na verloop van tijd kunnen deze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

De overheid stimuleert burgers om zoveel mogelijk asbest te verwijderen, op een correcte en veilige manier. Door het asbestmateriaal goed in te pakken, zorg je ervoor dat er geen vezels meer kunnen vrijkomen.

Voor het veilig verwijderen van grotere hoeveelheden asbesthoudend materiaal doe je het best beroep op een erkend gespecialiseerd bedrijf. Die weten precies hoe ze met de veelvoud aan varianten van dit levensgevaarlijk materiaal moeten omgaan om de gezondheid van jezelf en de ruimere omgeving te garanderen.NIEUWE REGELGEVING

Voor kleinere hoeveelheden is het recyclagepark nog steeds een geschikte partner, maar daarvoor gelden vanaf nu nieuwe regels. De gemeente waakt daarmee over de gezondheid van zowel de klussende inwoner alsook de recyclageparkwachters die dagelijks met het materiaal moeten omgaan.

Er is nog steeds de regeling dat er gratis 10 m² per jaar mag gebracht worden. Bij overschrijding van deze hoeveelheid wordt 0,5 euro per m² aangerekend via de jaarlijkse provisie. Bij overschrijding van de provisie wordt een betalingsuitnodiging gestuurd.

Nieuw is dat het aangeboden asbest voortaan steeds verpakt moet zijn in een doorzichtige plastiek zak die niet gescheurd is en goed dicht gekleefd wordt. Je plaatst deze zak dan zelf voorzichtig in de asbestcontainer.VERPAKKINGS- EN BESCHERMINGSMATERIAAL

Het verwijderen van de asbesthoudende materialen thuis is meestal niet zo moeilijk, maar het moet wel veilig gebeuren. Het dragen van speciale beschermende kledij en het voorzichtig omgaan met het materiaal is een absolute must.

Om de inwoner te ondersteunen om aan deze regelgeving te voldoen, worden volgende materialen te koop aangeboden op het containerpark:

  • Verpakkingszak groot met asbest logo120 op 220 cm: €2,50/zak
  • verpakkingszak middelgroot met asbest logo 120 op 130 cm: €1,50/zak
  • verpakkingszak klein met asbestlogo 80 op 120 cm: €1/zak
  • beschermingskit: overall met kap, mondmasker FFP3 met ventiel, afspoelbare handschoenen, rol kleefband bouw 10m: €15/kit
  • De nodige instructies en aanbevelingen kunt u ook nalezen op de website van de OVAM    (laatst gewijzigd:24-3-2021)
    Nieuws /