AFFICHETENTOONSTELLING 'NO MORE HIROSHIMA! NO MORE NAGASAKI'
Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook de gemeente Jabbeke lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki en heeft tot doel om in solidariteit met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.

Op 6 en 9 augustus zal het exact 75 jaar geleden dat de beide Japanse steden het slachtoffer werden van een aanval met een kernwapen. Twee bommen (Little boy (Hiroshima) en Fat Man (Nagasaki) vernielden twee steden en maakten vrijwel meteen 140.000 en 70.000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil de gemeente Jabbeke stilstaan bij wat de beide Japanse steden is overkomen en samen met hen de internationale gemeenschap oproepen op dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 13.400 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 75 jaar geleden zijn ingezet.

Lees verder onder de afbeelding

Herdenking


Wereldwijd telt de organisatie bijna 8.000 steden in 164 landen. In België zijn 386 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sedert vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie heeft de Ieperse burgemeester Talpe het initiatief genomen om alle leden van het netwerk op te roepen om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief dat visibiliteit geeft aan het netwerk en dit naar aanleiding van de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op de steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus.

Ook gemeente Jabbeke neemt deel aan dit initiatief en zal de Mayors for Peace vlag hijsen op dinsdag 6 augustus om 8u15 en de vlag strijken op vrijdag 9 augustus om 11u02. Op deze manier wil de gemeente Jabbeke niet alleen mee helpen om het netwerk visibiliteit te geven maar krijgt het engagement binnen het netwerk Mayors for Peace ook concreet vorm.

Affichetentoonstelling


Met de opstelling van affichetentoonstelling in Buurthuis De Post wil gemeente Jabbeke haar inwoners informeren over wat zich op 6 en 9 augustus 1945 afspeelde boven en in de twee Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. De tentoonstelling geeft uitleg over de impact van de aanslagen op de beide steden, haar inwoners en de mensen die er 75 jaar geleden leefden en verbleven op deze beide noodlottige dagen. De focus ligt hierbij op de impact van de immense hitte, de extreemhoge druk die de explosie te weeg bracht, de branden die erop volgden en de nucleaire straling voor stad en mens. De tentoonstelling maakt hierbij vaak gebruik van foto’s en tekeningen van mensen die alles zelf hebben beleefd.

Naast de directe impact op stad en mens zijn er de effecten op lange termijn voor de mens zoals het ontstaan van keloïden op de huid en verschillende vormen van kanker die zich ten gevolge van de straling op termijn ontwikkelen. Op vandaag lijden Hibakusha (of zij die de aanval overleefden) nog steeds aan aandoeningen die zij in de loop van de voorbije jaren ontwikkelden of leven zij met de angst ziek te worden als gevolg van de aanval. Verder gaat de aandacht ook naar de blijvende dreiging.

Uiteraard wordt ook wat duiding gegeven bij het netwerk van ‘Burgemeesters voor de Vrede’. Het netwerk wil zich in de toekomst niet alleen werk maken van nucleaire ontwapening maar zal ook aandacht besteden aan andere thema’s waar steden mee geconfronteerd worden. Het netwerk wil werk maken van veilige en veerkrachtige steden. Veerkracht is immers wat de beide steden en hun inwoners hebben laten zien door de beide steden helemaal weer op te bouwen tot de twee steden die wij vandaag kennen.(laatst gewijzigd:27-7-2020)
Nieuws /