OMBOUW VERLICHTINGSPARK NAAR DUURZAME LEDS
De gemeente Jabbeke heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2030 om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende de gemeente een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt Jabbeke vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO2-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.

LED-OMBOUW IN CIJFERS


In Jabbeke staan momenteel 2.975 verlichtingstoestellen opgesteld die samen in 2018 988.647 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO2-uitstoot van 229.366 kg. In het referentiejaar 2018 stonden er 14 ledtoestellen in Jabbeke. Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2030 moeten er 247 toestellen per jaar worden omgebouwd. Dankzij die snelle ledombouw dalen het energieverbruik en de CO2-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dan via het huidige ombouwprogramma. ‘We zijn bijzonder trots op dit project. Fluvius zal de ombouw van de openbare verlichting in Jabbeke vakkundig en secuur uitvoeren.’ aldus Regiomanger Guido Vandenbruwaene.

Minimale hinder voor buurtbewoners


Zoals altijd tracht Fluvius alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. Voor 2020 werden/worden de volgende straten opgenomen in het meerjarenprogramma ‘verledden’ in Jabbeke:

Mogelijkheden voor licht op maat en ‘slimme steden’

>br>

Vandaag beheert Fluvius 1.200.000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurza- mer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds.

Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.

Om alle Vlaamse steden en gemeenten te kunnen ondersteunen ontwikkelde Fluvius een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark versneld kunnen moderniseren. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.(laatst gewijzigd:5-7-2020)
Nieuws /