JABBEKE NEEMT INITIATIEF IN TIJDEN VAN CORONA
Ook in tijden van corona levert de gemeente Jabbeke tal van inspanningen om samen door deze crisis te komen. Alle initiatieven kun je terugvinden op onze coronawebsite www.jabbeke.be/corona. Daar kun je ook alles terug vinden over onze dienstverlening, de laatste updates omtrent de maatregelen, onze handelszaken die nog steeds mogen actief zijn in hun branche, veelgestelde vragen en nog veel meer.

College van burgemeester en schepenen neemt voorbereiding om iedere inwoner te voorzien van mondmaskers

De Nationale Veiligheidsraad heeft recent aangekondigd dat het dragen van (stoffen) mondmaskers een belangrijke rol zal spelen bij de versoepeling van de maatregelen vanaf 4 mei. Het dragen van een mondmasker zal immers verplicht worden op het openbaar vervoer en voor iedereen vanaf 12 jaar.

Ook op de werkvloer zal een mondmasker verplicht zijn als er geen anderhalve meter kan gegarandeerd worden. In een latere fase zullen mondmaskers ook verplicht zijn op school, voor kinderen vanaf 12 jaar en voor het personeel.

De gemeente Jabbeke nam het initiatief om 14.000 mondmaskers te bestellen (waarvan 1000 mondmaskers voor de leeftijd 6-12 jaar). De bestelling maakt deel uit van een groepsaankoop in samenwerking met onder meer de stad Brugge, de gemeente Zedelgem en de gemeente Beernem. De bestelling werd na een uitgebreid marktonderzoek geplaatst bij een firma die zowel op het vlak van prijs, kwaliteit als levertermijn de beste garanties bood.

LEVERINGSTERMIJN EN BEZORGTERMIJN

De gemeente Jabbeke verwacht de mondmaskers omstreeks 18 mei. Na een keuringsprocedure en de nodige verdeeltijd wordt vooropgesteld dat de mondmaskers op 20 mei bij de bevolking in de bus zullen vallen. Elke inwoner krijgt op die manier een gratis stoffen en wasbaar mondmasker in zijn/haar bezit. Hierbij zullen meteen ook de filters afgeleverd worden die door de federale overheid voorzien zijn, als deze ons tijdig geleverd kunnen worden, samen met een instructiepagina voor het correct gebruik van het mondmasker en het onderhoud.

Gemeente Jabbeke ondersteunt Onthaal- en Oriëntatiecentrum De Zandberg

De gemeente Jabbeke heeft ter ondersteuning van de werking van het Ontaal- en Oriëntatiecentrum de Zandberg in Varsenare, het volgen van online lessen en contact met het thuisfront een tiental refurbished laptops ter beschikking gesteld.

OCMW Jabbeke start opnieuw met diensten aan huis

De dienst OCMW-werken (vooral het onderhoud van tuintjes bij senioren) is op 20 april opnieuw van start gegaan.

Jabbeke steunt woonzorgcentra bij sociale contacten op afstand

Vanuit de gemeente werden een aantal tablets ter beschikking gesteld van de woonzorgcentra voor de ondersteuning van sociale contacten (skype/facetime) met bewoners.

Jabbeke steunt initiatief Rotary Jabbeke voor FFP2-maskers voor zorgverstrekkers

Rotaryclub Jabbeke nam het initiatief om 10.000 FFP2 mondmaskers ter beschikking te stellen van zorgverstrekkers. De gemeente Jabbeke ondersteunt dit initiatief in belangrijke mate. De eerste 5000 maskers werden intussen verdeeld onder de zorgverstrekkers. Een tweede verdeling volgt in de week van 20 april.

Eerder waren er door de gemeente al een lot chirurgische maskers ter beschikking gesteld van de woonzorgcentra.

Dienst Gemeentewerken start opnieuw op met halve bezetting

De dienst gemeentewerken is opnieuw opgestart om de dringendste onderhoudswerken te kunnen uitvoeren die ten goede komen aan de orde en de netheid van de gemeente. Het is de zorg van het lokaal bestuur om het gezond en veilig te houden, voor de inwoners én voor het personeel. Daarom wordt voorlopig een beurtrol gewerkt. Enkel die onderhoudstaken worden opgenomen, die de medewerkers alleen kunnen uitvoeren waarbij ook contact met derden niet nodig is.

Bibliotheek Jabbeke start met afhaaldienst

De gemeentelijke bibliotheek en haar filialen blijven nog minstens tot 19 april gesloten. Vanaf 6 april werd er evenwel gestart met een eigen afhaaldienst, met uiteraard voorop alle veiligheidsmaatregelen voor zowel de bewoner als het personeel. Meer informatie kun je vinden via deze link.

Het gemeentelijk containerpark

Het gemeentelijk containerpark werd op dinsdag 7 april 2020 om 12 uur opnieuw opgestart en dit met behoud van de bestaande DIFTAR-regeling maar enkel ten behoeve van particuliere gebruikers.

De openingsuren worden aangepast tot dinsdag-vrijdag van 12u tot 18u en op zaterdag van 9u tot 17u. De regeling voor toelevering door zelfstandigen op woensdagvoormiddag wordt tijdelijk opgeschort.

Ook aandacht in coronatijd voor onze 80-plussers

OCMW Jabbeke startte met het opbellen van alle alleenstaande en meest kwetsbare 80-plussers in Jabbeke, enerzijds om bij deze doelgroep te informeren naar eventuele hulpvragen en anderzijds om de eenzaamheid te doorbreken in volle coronacrisis. Het is immers belangrijk om in deze crisistijd aandacht te hebben voor mensen die kwetsbaarder zijn en normaal gebruik maken van de Minder Mobielen Centrale, de poetsdienst en andere thuiszorgdiensten. Ongeveer 340 personen werden gecontacteerd.

De ronde tegen corona - Jabbeke tegen corona

Op zondag 5 april vond de Ronde tegen Corona plaats. Ook in Jabbeke waren er heel wat initiatieven. Heeft u nog een foto? Stuur hem gerust door via een chatbericht op onze pagina om toe te voegen aan dit album. Check alle foto's op onze facebookpagina. Blijf ons volgen op www.jabbeke.be/corona. #jabbeke #gemeentejabbeke #jabbeketegencorona

Jabbeke doet oproep tot inleveren mondmaskers in gemeentelijke apotheken

Door het nijpend tekort aan mondmaskers wordt vanuit de medische wereld opgeroepen om mondmaskers via de bevolking in te zamelen.

Inwoners van de gemeente Jabbeke kunnen mondmaskers die zij thuis bewaren, inleveren bij alle apotheken van de gemeente:
  • Apotheek Coorevits, Dorpsstraat 70, Jabbeke
  • Apotheek Vandewynckel, Dorpsstraat 1, Jabbeke
  • Apotheek Vedastus, Vedastusstraat 31a, Zerkegem
  • Apotheek Degroote, Eernegemweg 14, Snellegem
  • Apotheek De Pauw, Oude Dorpsweg 85, Varsenare
  • Apotheek De Thems, Gistelsteenweg 30, Varsenare

Mogen wij rekenen op uw solidariteit?

GEMEENTE JABBEKE ONDERSTEUNT WAAR MOGELIJK - U KOOPT TOCH OOK LOKAAL?

De coronacrisis treft niet alleen individuen maar ook onze economie. Zo zijn tal van lokale handelaars noodzakelijkerwijs gedwongen om hun zaak te sluiten. Er wordt dan ook gepoogd om de handelaars die nog mogen openblijven, optimaal te ondersteunen. Zo kregen de voedingswinkels, bakkers, slagers en apotheken stickers ter verduidelijking van de maatregelen en social distancing, maar willen we ook graag een overzicht bieden van de lokale handelaars waar u nog terecht kan via http://www.jabbeke.be/corona/handelaars.html. Steun de Jabbeekse ondernemers en winkel lokaal! Staat u nog niet op de lijst, stuur dan snel een mailtje naar jeugddienst@jabbeke.be. De handelszaken die nog geen raam- en vloerstickers hebben en deze wenst te verkrijgen kan dit ook via mailtje aanvragen. #jabbeke #gemeentejabbeke #samentegencorona #ikkooplokaal

Berenzoektocht met het gezin

Tijdens een wandeling of fietstocht merkte je ongetwijfeld al wat beren op. De afgelopen dagen plaatsten heel wat inwoners van Jabbeke een pluchen beertje aan het raam van hun woning. Het idee komt overgewaaid uit Australië en is gebaseerd op een kinderboek uit 1989, “Wij gaan op berenjacht”. Zo kunnen kinderen zich ondanks de coronamaatregelen toch uitleven door zoveel mogelijk beren te spotten en wordt wandelen voor de kinderen een ware berenjacht! We benadrukken nog even de maatregel, wandelen is enkel toegelaten in gezinsverband en dit in je EIGEN gemeente natuurlijk.
Wie wil deelnemen aan de actie en dus een beertje aan het raam zet/gezet heeft of reeds over een overzicht beschikt, kan dit doorgeven aan jeugddienst@jabbeke.be. U kunt hier de overzichtslijst vinden.

Videogesprek aanvragen met uw familielid in Rust- en Verzorgingstehuis Avondrust

Door de uitbraak van het coronavirus geldt een algemeen bezoekersverbod in de woonzorgcentra. Via onderstaande gegevens kunt u videogesprek aanvragen met uw familielid in het Rust- en Verzorgingstehuis Avondrust. Neem contact op met de afdeling om hiervoor een afspraak te maken.

Jabbeekse klokken luiden elke avond om 20u

Zoals reeds iets meer dan twee weken gebeurt, zullen - na hun verplichte stilte op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag - de kerkklokken in onze vijf dorpskernen vanaf Pasen weer elke avond om 20u luiden. Ze zijn een teken van solidariteit met allen die getroffen zijn door het coronavirus en met allen die het hoofd proberen te bieden aan deze crisis. Het luiden van de klok is voor gelovigen tegelijk ook een oproep tot gebed. We hopen dit zinvolle gebaar vol te houden tot het einde van de beperkende maatregelen. Dank aan de medewerk(st)ers die daar dagelijks voor zorgen!

BEWONERSBRIEF CORONAMAATREGELEN - VOLG WWW.JABBEKE.BE/CORONA EN GEBRUIK GEZOND VERSTAND

Op 25 maart stuurde de gemeente Jabbeke iedereen ten persoonlijke titel een bewonersbrief met duiding omtrent de coronacrisis.(laatst gewijzigd:23-4-2020)
Nieuws /