NATIONALE DONEERACTIE 'CHEER FOR CHAMPIONS'
Op woensdag 25 maart lanceerden 10 organisaties samen de actie 'Cheer for champions'. Met een team van een kleine honderd professionals werd er gewerkt aan een campagne en doneerplatform om financiële giften mogelijk te maken. Zorgmedewerkers die impact ondervinden van de coronacrisis lijden onder een enorme werkdruk en de sector krijgt financieel zware klappen. Met deze actie willen de initiatiefnemers bijdragen aan extra ondersteuning voor die medewerkers, ook na de crisis. Daarnaast willen ze dat onze zorg de middelen heeft om ook in de toekomst beter voorbereid te zijn op rampen van deze grootteorde.

Zware kosten voor onze zorgsector


Zorgmedewerkers staan in de vuurlinie bij de strijd tegen het coronavirus. Solidaire acties worden massaal georganiseerd en onze helden krijgen terecht een groot applaus. Maar de sector lijdt ook financieel zwaar onder de crisis. Er zijn extra investeringen nodig voor bijkomende infrastructuur zoals noodcontainers, tenten en bedden. Er moet extra medisch materiaal aangekocht worden. De kosten stijgen, de inkomsten dalen omdat de reguliere consultaties geschrapt zijn. Gelukkig heeft de overheid 1 miljard euro vrijgemaakt voor de ziekenhuissector en heeft ze structurele maatregelen aangekondigd. “Cheer for champions” wil daarbovenop onze zorgmedewerkers en het systeem versterken zodat ze dezelfde warme zorg kunnen blijven geven.

Onze helden moeten ook na de crisis klaar staan


Na de coronacrisis verwachten we dat alle zorgmedewerkers er weer staan voor ons, alsof er niets gebeurd is. Deze doneeractie moet ervoor zorgen dat de zorginstellingen die nu strijd voeren tegen het virus straks extra begeleiding kunnen voorzien voor hun personeel. Denk aan psychologische begeleiding, burn-outpreventie, een bedankingsmoment voor iedereen die zich nu uit de naad werkt.

Nu actie ondernemen voor onze zorg van morgen


'Cheer for champions' wil naast de broodnodige ondersteuning van die medewerkers ook de zorgsector ondersteunen om die bestand te maken tegen crisissen van deze grootteorde. 'In tijden van crisis is de solidariteit in onze samenleving recht evenredig met de ernst van de situatie', zegt Soumaya Zaougui van communicatiebureau Billie Bonkers, een van de initiatiefnemers. 'Dat is mooi om te zien en daarom roepen we op om de mensen te steunen die nu in de vuurlinie staan. Voor hun werk vandaag, maar ook voor de zorg van morgen.'

Initiatiefnemers bundelen de krachten voor doneeractie 'Cheer for champions'


Een team van een kleine honderd professionals staat achter de schermen klaar om vanaf 25 maart deze solidariteitsactie in goede banen te leiden. Doneren kan via de website cheerforchampions.be of door een gift van 5 euro te schenken via sms. Daarvoor sms je CHEER 5 naar 8686. De middelen worden verzameld in een fonds beheerd door het bij Koninklijk Besluit erkend Filantropisch Centrum van Stichting Pelicano. Zij reiken ook de fiscale attesten uit voor giften van 40 euro of meer. Op de werking van het fonds wordt toegezien door een comité van wijzen, samengesteld uit onafhankelijke experten in overleg met Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro vzw. De fondsen zijn voorbestemd voor die zorginstellingen die een impact ondervinden van de coronacrisis. Alle giften gaan volledig en rechtstreeks naar het fonds en alle partijen werken hier pro bono aan mee.(laatst gewijzigd:31-3-2020)
Nieuws /