JABBEKE ENGAGEERT ZICH IN CULTUURREGIO GINTER
Op 1 januari 2020 is de gemeente Jabbeke toegetreden tot het intergemeentelijk samenwerkingsband Ginter. Hierin werken 8 gemeenten aan gemeenschappelijke belangen en projecten op het vlak van cultuur, erfgoed en bibliotheken. Voor de nieuwe samenwerkingsperiode 2020-2025 staat er heel wat op stapel.

Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem maakten in de vorige beleidsperiode al deel uit van Ginter. Nu komt dus ook Jabbeke erbij. De Permekegemeente heeft belangrijke troeven op het vlak van o.m. beeldende kunsten, culturele infrastructuur en een bloeiend vrijetijdsleven. Jabbeke wil die meer bekendheid en ondersteuning geven en bekijkt nu de mogelijke aanknopingspunten bij het bovenlokaal cultuurbeleid (gelinkt aan het gelijknamige nieuwe decreet, waaruit ook de nodige financiële middelen worden gehaald). Hiertoe wierf Jabbeke vorig jaar trouwens ook een deskundige cultuur en toerisme aan en sloot de gemeente aan op UiT in Vlaanderen.

Jabbeke en de andere Gintergemeenten zullen o.m. samenwerken rond de jaarlijkse Poëzieweek, Erfgoeddag, Open Monumentendag, Kunstendag voor kinderen, schooltheater, vorming, … De bibliotheken streven ernaar om te komen tot één lenerskaart voor de hele regio, waardoor je als lener meteen lid bent van alle bibliotheken. Jonge creatieve makers en kunstenaars zullen ondersteund worden in hun praktijk en ontwikkeling. Er wordt ook gewerkt aan de ingebruikname van een gezamenlijke erfgoedbeeldbank.

Ginter publiceert drie maal per jaar een eigen (gratis) cultuurmagazine en maandelijkse nieuwsbrief, waarvoor kan ingetekend worden via www.ginter.be. Alle inwoners van Groot-Jabbeke ontvangen eind januari de ‘Gintergazet’ in de bus, ter kennismaking met de intergemeentelijke samenwerking. Wie wil, kan dit in de toekomst gratis blijven ontvangen door de adresgegevens te bezorgen via info@ginter.be.

Meer info op www.ginter.be en www.facebook.com/UiTinGinter.(laatst gewijzigd:17-1-2020)
Nieuws /