HET BEVOLKINGSONDERZOEK DIKKEDARMKANKER – MEER MENSEN ONTVANGEN STOELGANGTEST



Op 1 januari 2020 is de beginleeftijd voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker verlaagd van 51 jaar naar 50 jaar. In maart zetten we dit bevolkingsonderzoek in de kijker. Vroegtijdige opsporing biedt de beste bescherming tegen dikkedarmkanker. Doe daarom van je 50ste t.e.m. je 74ste elke twee jaar de stoelgangtest.

Elke twee jaar ontvangen mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar thuis gratis een stoelgangtest. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of op poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker.

Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komt voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Als de ziekte of het risico erop vroeg wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groot.

Wanneer ontvang je een uitnodiging in de brievenbus?


Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘MyHealthViewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Inloggen kan met de elektronische identiteitskaart, maar ook op andere manieren zoals met de app ‘itsme’. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk. Of bel het gratis nummer 0800 60 160. Een medewerker van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) kijkt voor jou dan na wanneer je je volgende uitnodigingsbrief in de bus zal krijgen. De eerste uitnodiging ontvang je rond je 50e verjaardag.

Je komt (tijdelijk) niet aanmerking voor het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker:
  • als je dikkedarmkanker hebt of had
  • als je de voorbije twee jaar je stoelgang liet onderzoeken
  • als je de voorbije vier jaar een virtuele coloscopie hebt gehad
  • als je de voorbije tien jaar een coloscopie of kijkonderzoek van je dikke darm liet uitvoeren
  • als je een verhoogd risico op dikkedarmkanker hebt: ouders, broers, zussen of kinderen met dikkedarmkanker of een erfelijke aandoening die vaak tot dikkedarmkanker leidt
  • als je jonger dan 50 of ouder dan 74 jaar bent

Wat zijn de voordelen van de stoelgangtest?


De iFOB-test in het Bevolkingsonderzoek is volledig gratis. Het volledige verloop – van datum onderzoek, resultaat van de test opvolging - wordt geregistreerd. Ook de betrokken huisarts wordt op de hoogte gesteld van het resultaat en kan advies geven bij een afwijkende test. Doordat alles geregistreerd wordt is er voldoende informatie over de efficiëntie van de test en is er continue kwaliteitsbewaking mogelijk.

Ons advies


  • doe de gratis stoelgangtest die je vanaf 51 jaar per post van het Centrum voor Kankeropsporing ontvangt
  • vul het deelnameformulier volledig in en stuur dit samen met het stoelgangstaal naar het labo
  • herhaal deze test elke 2 jaar – je ontvangt hem automatisch per post
  • kijk na in de MyHealthViewer wanneer je de test thuis zal ontvangen of bel gratis 0800 60 160
  • bespreek met je huisarts je risicoprofiel voor dikkedarmkanker en je deelname aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker

Meer info kunt u steeds vinden op https://logobrugge-oostende.be/maandtegendikkedarmkanker.



Nieuws /