INTERNATIONALE AANDACHT ORGEL KERK STALHILLE
Een 60-tal organisten, orgelliefhebbers en beiaardiers kwamen 18 oktober 2019 een bezoekje brengen aan het orgel van de Sint-Jan Baptistkerk in Stalhille. Dit bezoek maakte deel uit van een rondreis van een week langs vele kerken in Vlaanderen, georganiseerd door Internationale Orgelreizen uit Nederland. De uitvoerende en meegereisde organist Frank van Wijk verzorgde telkens een orgelconcert. Naast een stop in Stalhille werd er geluisterd naar de orgels in onder andere de kathedraal van Brussel, Antwerpen en Ieper, de Sint-Petrus-en-Pauluskerk in Oostende en de Sint-Pieterskerk in Oostkamp.

WAAROM HET ORGEL VAN STALHILLE?


Waarom een Nederlands gezelschap naar Stalhille kwam afzakken, werd vlug duidelijk. Dit orgel werd gebouwd door Jacobus Van Eynde, een orgelmaker uit Ieper. Het oorspronkelijke orgel uit 1715 stond in het klooster van de Dominicanessen te Brugge. Na een openbare verkoop in 1785 kwam het orgel in de kerk van Stalhille terecht. Keizer Jozef II had een jaar eerder alle kloosters van de beschouwende orde afgeschaft, waardoor hun goederen geveild werden om de schatkist te spijzen. Wat het orgel uniek maakt, is dat dit orgel van Van Eynde in Stalhille nog authentiek is, en dus niet “kapot” gerestaureerd werd. “Het pijpwerk en de klankkast zijn nog origineel, wat in vele andere gevallen niet meer zo is. Aangezien net deze twee elementen de klank bepalen, heeft dit orgel nog haar oorspronkelijk klank behouden”, aldus organist Frank. Het klavier en het voetpedaal zijn duidelijk wel vernieuwd geweest en komen van een ander onbekend orgel. De uiterste toetsen zitten namelijk vast, met andere woorden: er zijn meer toetsen dan dat er pijpwerk is.

De deelnemers van deze reis waren enthousiast na het orgelconcert en velen kwamen naar het doksaal om het orgel uit Stalhille van dichtbij te bewonderen. Ook de klank was super. “Het is belangrijk dat we oude instrumenten blijven bespelen, want dat is het beste onderhoud voor zulke instrumenten”, voegt organist Frank er nog aan toe. “We gaan nu naar Oostkamp, want daar staat een identiek orgel als hier, maar zonder het originele pijpwerk en de originele klankkast, wat een mooie vergelijking zal geven aan de deelnemers qua klank”. De gemeente Jabbeke is alvast trots dat ze een uniek orgel hebben!(laatst gewijzigd:4-11-2019)
Nieuws /