BEWEGEN OP VERWIJZING HELPT INWONERS MEER BEWEGEN
Gemeente Jabbeke is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van gemeente Jabbeke met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen Op Verwijzingscoach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’? De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen Op Verwijzing.

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

BEWEGEN OP VERWIJZINGSCOACH


Thomas Vandewiele werd aangesteld aan beweegcoach voor de gemeente Jabbeke. Thomas volgde de studierichting ‘ Sport en Bewegen’. Als bewegingsdeskundige en personal coach wil hij de mensen aanzetten tot een gezonde levensstijl. Hierbij wil hij hen correct opvolgen en begeleiden.

GEMEENTE JABBEKE HEEFT DE STAP GEZET


Gemeente Jabbeke heeft, onder begeleiding van Logo Brugge-Oostende een aanvraagdossier ingediend bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

"In dat dossier heeft gemeente Jabbeke aangegeven wie als coach aan de slag kan, hoe ze de huisartsen hierover zullen informeren en hoe ze dit initiatief ook voor iedereen toegankelijk zullen maken", zegt Luc Lipkens, stafmedewerker bij het Vlaams Instituut Gezond Leven.

VOORDELEN


Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: "Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen. Ik zou daarom gemeente Jabbeke willen feliciteren met zijn engagement om Bewegen Op Verwijzing op te starten. Voldoende beweging draagt namelijk bij tot een goede gezondheid.".

Voor meer informatie kunt u terecht op www.bewegenopverwijzing.be.(laatst gewijzigd:22-1-2019)
Nieuws /