GEVOLGEN BREXIT VOOR HET RIJBEWIJS



Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU) op 29 maart 2019. Tot dan hebben het VK en de EU tijd om over zowel de voorwaarden voor de terugtrekking van het VK uit de EU te onderhandelen als over een politieke verklaring inzake het toekomstig kader tussen de EU en het VK. Deze politieke verklaring zal bij het terugtrekkingsakkoord worden gevoegd.

Tot 29 maart 2019 blijft het Verenigd Koninkrijk lid van de Europese Unie en zullen de EU-regels blijven gelden. De EU en het VK hebben ondertussen een voorlopig akkoord bereikt over onder andere een overgangsfase tot 31 december 2020, waarin alle EU-regels blijven gelden. Dit uittredingsakkoord moet echter nog worden bekrachtigd door het Britse parlement.

Lees verder onder de afbeelding.

WAT ALS DE BREXIT ER KOMT ZONDER UITTREDINGSAKKOORD?


Het is niet uitgesloten dat het uittredingsakkoord niet wordt bekrachtigd door het Britse parlement. Zonder deze goedkeuring komt er geen overgangsperiode. We spreken dan van een "harde Brexit". Het VK wordt dan een "derde land" zoals andere landen buiten de EU, die geen specifiek akkoord betreffende het wegverkeer sloten met België. De wetgeving voorziet dat elke persoon die in België verblijft, enkel mag rijden met een nationaal Belgisch rijbewijs of met een Europees rijbewijs afgegeven in een EU-lidstaat.

Het is dan ook raadzaam dat een Belgische inwoner, houder van een rijbewijs van het VK, zich tijdig voorbereidt en vóór 29 maart 2019 naar zijn gemeente gaat om zijn rijbewijs van het VK om te wisselen naar een Belgisch rijbewijs via een eenvoudige omwisselingsprocedure.

Burgers die hun rijbewijs van het VK willen behouden, zullen een Belgisch rijbewijs kunnen verkrijgen nadat ze theorie- en praktijkexamen hebben afgelegd.

WAT ALS DE BREXIT ER KOMT MET UITTREDINGSAKKOORD?


Als het parlement van het VK het definitieve terugtrekkingsakkoord nog goedkeurt vóór 29 maart 2019, zullen de overgangsperiode en de andere afspraken uit het akkoord meteen in werking kunnen treden. De bedoeling is dat de overgangsperiode loopt tot 31 december 2020. Tijdens die overgangsperiode blijven alle huidige EU-regels van kracht voor het VK. Een rijbewijs van het VK blijft dan erkend in de hele EU. Dit houdt in dat een Belgische inwoner met een rijbewijs van het VK zijn rijbewijs niet onmiddellijk hoeft om te wisselen. Hij heeft dan de tijd tot 31 december 2020.



Nieuws /