ZORG DAT JE COOL ÉN GOED ZICHTBAAR BENT
7 op de 10 jongeren zijn liever cool dan zichtbaar op de fiets. De overgrote meerderheid onder hen draagt zelden of nooit fluorescerende of reflecterende accessoires. En jammer genoeg zien we dat ook in de ongevallenstatistieken, want vooral jongeren zijn het slachtoffer bij fietsongevallen in het donker.

Er bestaan nochtans tal van coole en modieuze manieren – zelfs fluohesjes – om zich te laten zien op de weg. Bovendien weten jongeren (of hun ouders) meestal niet waarop ze moeten letten als ze lichten of accessoires kopen. Aan de hand van enkele eenvoudige en praktische tips kun je je zichtbaarder maken in het verkeer.

Tip 1: Minstens 100 lumen


Het aantal lumen (lichtsterkte) staat meestal op de verpakking van de fietsverlichting. Met 50 à 100 lumen ben je goed zichtbaar wanneer er veel straatverlichting is. Rij je vooral langs slecht verlichte wegen, dan kies je best voor 100 tot 500 lumen en langs onverlichte wegen gebruik je meer dan 500 lumen.

Tip 2: Geef licht, ook als je stilstaat


Als je fietst, sta je regelmatig ook stil. Kies voor verlichting die blijft werken als je stilstaat. Zo ben je altijd zichtbaar.

Tip 3: Zorg voor een goede batterij


Heb je lichten met batterijen, vervang ze dan op tijd of laad ze regelmatig op.

Tip 4: Kies een goede kleur


De meest zichtbare fluokleuren zijn geel, groen en oranje.

Tip 5: Fluo is ok, reflecteren is top


Fluo helpt al heel wat, zeker wanneer het schemert, maar in het donker heeft reflecteren een veel groter effect op je zichtbaarheid.

Tip 6: Met lichte kledij ben je veel sneller zichtbaar


Met donkere kledij ben je op 20 meter zichtbaar, maar lichte kledij al vanop 50 meter.

Tip 7: Koop iets wat je mooi vindt


Koop niet zomaar snel iets dat je eigenlijk niet mooi vindt. De kans is groot dat het in je kast blijft liggen. Er bestaan heel veel modieuze, coole én zichtbare accessoires en kledij. Verschillende kledingmerken hebben zelfs hun eigen trendy fluohesje ontworpen.

Tip 8: Ook voor skateboard, step, hoverboard, enzovoort


Skateboard, step, hoverboard, monowheel, segway? Ook dan moet je je goed zichtbaar maken.(laatst gewijzigd:12-11-2018)
Nieuws /