HOE HERFST EN WINTER HET VERKEER BEÏNVLOEDEN
De herfst is voor de landbouwers en loonwerkers een seizoen van veel werken en dit gaat jammer genoeg ook samen met modder op de weg. De provincie West-Vlaanderen organiseert elk jaar een campagne ‘Modder op de weg’ en dit van 1 september tot 31 december.

De oogstperiode zorgt vaak voor vervuilde en gevaarlijke wegen en zeker bij regen liggen deze bemodderde wegen er spekglad bij. De landbouwers en loonwerkers kunnen echter niet voorkomen dat er modder op de weg komt, daarom dienen zij hun banden te reinigen voordat zij het veld verlaten en daarna de rijbaan schoon te maken indien deze bevuild is.

Als dit niet direct kan, dienen zij de aangepaste signalisatie (modderborden) te plaatsen om de andere weggebruikers te wijzen op het gevaar. Pas bij modder op de weg uw snelheid aan! Pas tevens ook uw snelheid aan en wees dubbel voorzichtig als de landbouwers en loonwerkers de rijbaan aan het schoonmaken zijn!

Tijdens de winter zijn er verschillende factoren die het verkeer bemoeilijken:
  • Een zonnige winterdag is aangenaam, doch de laaghangende zon is zeer verraderlijk. Het zicht wordt belemmerd, zeker als de voorruit niet proper is. Maak op tijd de voorruit van binnen en van buiten proper en pas je snelheid aan bij laaghangende zon.
  • De winter gaat gepaard met mist, regen, sneeuw en ijzel. Pas je snelheid aan volgens de weersomstandigheden en maak geen bruuske manoeuvres zoals remmen, optrekken en afslaan. Vertrek pas als je ruiten en spiegels ijsvrij en niet meer bedampt zijn (gebruik liever een krabber dan ontdooispray).
  • Controleer je bandenspanning en de ruitenwissers voor het winter wordt en voeg antivries toe aan de ruitenwisservloeistof. Maak tevens regelmatig de lichten, mistlichten en spiegels schoon.
  • Bij extreem koud weer is het beter de handrem niet te gebruiken maar wel het voertuig in versnelling te zetten zodat de remkabel niet kan aanvriezen.
  • Remmen op een nat, besneeuwd of beijzeld wegdek verlengt aanzienlijk de remafstand, pas je snelheid dus aan.
  • Het gebruik van winterbanden is zeker aan te raden. Winterbanden bieden betere grip bij temperaturen onder 7° graden Celsius en dit op zowel nat als droog wegdek. Met winterbanden heb je een kortere remweg en een betere bochtengrip.

Als je dan toch begint te slippen, blijf kalm, ga niet bruusk remmen (rem op de motor) en kijk naar de richting waar je naartoe wil in plaats van naar een hindernis.(laatst gewijzigd:6-11-2018)
Nieuws /