DIGITALE COMMUNICATIE MET DE OVERHEID VIA E-BOX
Communiceren met de overheid? Vanaf nu kan dat helemaal digitaal, dankzij de verdere digitalisering van de dienstverlening. Van mobiele identificatie (via itsme®), tot eInvoicing en de eBox. Een makkelijke, snelle en veilige interactie met de overheid? Doe dat maar digitaal.

Makkelijk en veilig inloggen? Check


Ken jij itsme® al? Met deze app kan je jezelf mobiel identificeren. Zo kan je sneller attesten opvragen of internetbankieren. En vanaf nu kan je ook zorgeloos en veilig inloggen bij diverse overheidsdiensten, zoals MyBelgium, Tax-on-web, My Minfin en MyPension. Zonder kaartlezer, zonder gedoe. En vooral: waar en wanneer je wil. itsme® is de eerste privé-oplossing met officiële erkenning van de overheid. Dit garandeert de veiligheid en betrouwbaarheid van de app. Ook het e-loket Mijn Jabbeke maakt onder meer gebruik van itsme®.

Hello, it's me!


Zodra de app is geïnstalleerd, wordt je identiteit gecontroleerd. Dit kan op twee manieren: via één van de banken die partner zijn van itsme® door middel van de digipass en je bankkaart, of via het online loket van itsme® door middel van je elektronische identiteitskaart.

De digitale identiteit kan dus uitsluitend worden gebruikt via je smartphone. Na deze controle geef je een persoonlijke code in (of een vingerafdruk indien je smartphone dit ondersteunt).

Bewaar het overzicht


Overheden, officiële organisaties en grote bedrijven werken tegenwoordig met een eigen digitale brievenbus waar je als burger of klant al je documenten terugvindt. Handig, alleen is het een hele klus om je overal te registreren en alle aanmeldingsgegevens bij te houden. De overheid wil het je makkelijk maken en creëert een verzamelpunt om al jouw digitale overheidsdocumenten te bekijken, bewaren en beheren: jouw eBox.

De federale overheid zal in steeds grotere mate documenten digitaal ter beschikking stellen in jouw eBox. Ook lokale overheden, steden en gemeenten, gewesten en gemeenschappen en andere organisaties zoals bijvoorbeeld bpost bank springen mee op de kar. Dit betekent voor jou als gebruiker minder rompslomp, minder tijdverlies en minder gedoe. En vooral: een veel groter gebruiksgemak.

Om toegang te krijgen tot je persoonlijke eBox heb je als burger de keuze. De overheid stelt de portaalsite my e-box ter beschikking, maar er zullen ook alternatieven aangeboden worden door de privésector. Zo zal bijvoorbeeld Doccle, het digitaal platform waar al meer dan 1 miljoen mensen documenten afhandelen en bewaren, op heel korte termijn aansluiten. Op die manier kunnen bestaande Doccle-gebruikers hun overheidsdocumenten ontvangen in hun vertrouwde Doccle-interface. Ook andere partijen zoals onder andere Trusto en UnifiedPost hebben beslist om snel de eBox aan te bieden.

Ontdek er alles over via https://www.doemaardigitaal.be/.(laatst gewijzigd:22-10-2018)
Nieuws /