AFRIKAANSE VARKENSPEST - MAATREGELEN



Er werden op 13 september 2018 besmettingen met Afrikaanse varkenspest ontdekt bij 2 everzwijnen, aangetroffen in de gemeente Etalle in de provincie Luxemburg.

De activiteiten van de verschillende bevoegdheidsniveaus worden gecoördineerd om de mogelijke verspreiding van het virus via wilde everzwijnen en naar varkenshouderijen te voorkomen. De bevoegdheden zijn immers verdeeld tussen de gewesten voor wat betreft de wilde dieren en het FAVV voor wat betreft de gehouden varkens.

Er is rond de besmettingen door het FAVV en het Waals gewest samen een besmette zone afgebakend. Een kaart van de zone en de afbakening kunnen hieronder geconsulteerd worden. In deze zone zijn er maatregelen genomen, zowel voor wilde everzwijnen als voor gehouden varkens.

De maatregelen voor de everzwijnen en alle activiteiten in de bossen worden door het Waals gewest genomen.

Wat betreft gehouden varkens, bestaan de maatregelen in de eerste plaats uit een vervoersbeperking in de zone en het versterken van de bioveiligheid om zo alle contact met everzwijnen te vermijden. Er worden daarnaast ook maatregelen elders in België genomen. Alle maatregelen, zowel in de zone als in heel België, worden gepreciseerd in het onderstaande document.

Maatregelen die van toepassing zijn op varkensbeslagen op het ganse grondgebied
1. Er is een verbod op verzamelingen van varkens, inbegrepen het verzamelen van varkens van verschillende herkomst op eenzelfde voertuig. Varkens mogen dus enkel geladen worden in een leeg voertuig en moeten rechtstreeks vanaf het varkensbedrijf naar hun bestemming worden afgevoerd.
2. De toegang tot elk varkensbedrijf of elke plaats waar varkens worden gehouden is enkel toegelaten voor personen nodig in het kader van de goede bedrijfsvoering.
3. Het is verboden om een varkensbedrijf te betreden of in contact te komen met varkens in de eerste 72 uur na contact met een wild everzwijn.
4. Alle materiaal, machines en apparatuur die met het virus van Afrikaanse varkenspest verontreinigd kunnen zijn, mogen niet op een varkensbeslag worden binnengebracht.
5. Het is verboden om een dood of geschoten everzwijn of een deel daarvan binnen te brengen op een varkensbeslag of een plaats waar varkens worden gehouden.
6. Het is verboden keukenafval aan varkens te voederen.
7. Op alle bedrijven en plaatsen waar varkens worden gehouden moeten strikte bioveiligheidsmaatregelen worden toegepast
8. Nieuwe varkens, die worden binnengebracht in een varkensbeslag moeten in quarantaine geplaatst worden.
9. Alle vervoermiddelen die dienen voor het vervoer van varkens, moeten na elk transport worden ontsmet.
10. Elke varkenshouder moet bij het vaststellen van klinische problemen een dierenarts raadplegen.
Er mag geen behandeling van de dieren ingesteld worden indien er niet tegelijk kadavers of monsters voor een onderzoek van Afrikaanse varkenspest worden overgemaakt aan DGZ of ARSIA.

Meer info

Nieuws /