STEM OP JE FAVORIETE LOKALE ENERGIEPROJECT
Zin om jouw gemeente een duurzaam duwtje in de rug te geven? Stem dan voor zondag 7 oktober op je favoriete energieproject. Als voldoende inwoners hetzelfde doen, dan draagt ook de Vlaamse overheid haar steentje bij.

Ons energiesysteem staat voor grote uitdagingen. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, moeten we de broeikasgasuitstoot drastisch terugdringen. Dit betekent dat het totale energieverbruik de komende jaren sterk moet dalen en de resterende energieconsumptie maximaal moet worden ingevuld door hernieuwbare energiebronnen.

Tegelijkertijd moet de energievoorziening op alle ogenblikken gegarandeerd blijven en moet de totale kost voor de gezinnen en de bedrijven zo beperkt mogelijk worden gehouden. Deze omslag is niet eenvoudig.

In opdracht van de Vlaamse Regering wil het Vlaams Energieagentschap (VEA) met het traject 'Overal Stroomversnellers' lokale dynamiek rond de energietransitie creëren. Het VEA vroeg ons om een aantal lokale energieprojecten te nomineren waarop de inwoners kunnen stemmen. Als er voldoende stemmen behaald worden, krijgt de gemeente een startbudget voor het uitvoeren van een of meer van deze projecten en kan deze uitvoering versneld worden. Alle projecten zijn een meerwaarde voor de toekomst want ze zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot!

Zodra minstens 1% van de volwassen bevolking van de gemeente een stem heeft uitgebracht, is de uitdaging geslaagd en krijgen we van de Vlaamse overheid een startkapitaal tot 1 euro per inwoner voor het realiseren van de populairste energieprojecten.

Je kan stemmen op een van deze projecten:
  • Volledige renovatie gemeentehuis: Het verbouwen van het gemeentehuis en het vervangen van de elektrische verwarming door energiezuinige warmtepompinstallatie.
  • Renovatie Bogaertstadion: Renovatie voetbalaccommodatie Bogaertstadion met energiezuinige verwarming en geothermische warmtepomp.
  • Voetbalgebouw Zerkegem: Het vervangen dakisolatie en plaatsen nieuwe dakbedekking van het voetbalgebouw te Zerkegem.

Het zijn allemaal investeringen inzake energie-efficiëntie waardoor een aanzienlijke jaarlijkse besparing op de energiekosten kan gerealiseerd worden.

Tot en met 7 oktober kan iedereen online stemmen op hun favoriete lokaal project op de website www.stroomversneller.be.(laatst gewijzigd:17-9-2018)
Nieuws /