EEN TWEEDE LEVEN VOOR KURK- EN KAARSRESTEN
Gooi je kurken stoppen en restjes kaarsen niet langer in de huisvuilzak, maar breng ze voortaan naar het conrtainerpark. Door ze apart in te zamelen, kunnen deze materialen gerecycleerd worden tot nieuwe producten.

Voortaan kan je tercht op het containerpark met kurkafval zoals kurken stoppen van wijn- en champagneflessen, onderleggers in kurk of overschotten van kurkisolatie. Ook synthetische kurken en portokurken met plastic dopje kan je er binnenbrengen.

Het ingezamelde kurkafval wordt gesorteerd en daarna vermalen tot kurkkorrels van verschillende dikte. Dit granulaat kan vervolgens gebruikt worden in allerlei toepassingen, zoals muur- en vloerisolatie en bodembedekkingsmateriaal voor planten.

Heb je thuis ook restjes opgebrande kaarsen liggen? Neem ze dan zeker ook mee tijdens een volgende bezoek aan het containerpark. Zowel gekleurde als niet-gekleurde, geparfumeerde en bewerkte kaarsen zijn er welkom. Verwijder wel zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal of andere onderdelen, zoals bijvoorbeeld schaaltjes of potjes, alvorens de kaarsresten af te geven. De ingezamelde kaarsen worden na het verwijderen van eventuele onzuiverheden gesmolten en verwerkt tot 'recy-candles', tuinkaarsen die voor 100% uit gerecycleerd materiaal bestaan.

Door je kurk- en kaarsresten naar het containerpark te brengen, draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, maar steun je bovendien ook de sociale tewerkstelling. Het ingezamelde kurk- en kaarsafval wordt immers verwerkt in de ateliers van De Vlaspit, een vzw die opleiding en werk biedt aan mensen met minder kansen op de gewone arbeidsmarkt.

WAT MAG JE AANBIEDEN?


Van kurkafval: kurken stoppen (van wijn, bier,...), onderleggers in kurk, overschotten van kurk op rol of kurkisolatie, synthetische kurken, portokurken (met plastic dopje), alle andere voorwerpen van zuivere kurk (zonder metaal, leer, hout,... eraan vast gehecht).

Alle kaarsresten: gekleurd, niet-gekleurd, geparfumeerd, bewerkt,…

WAT MAG JE NIET AANBIEDEN?


Van kurkafval: metalen bindijzers, capsules of beschermkapjes, metalen draaistoppen van flessen, wand- en vloerbekleding in kurk.

Van kaarsafval: schalen en potten in aardewerk, glas of plastic, houten en metalen onderdelen, plastic verpakkingen.(laatst gewijzigd:14-5-2018)
Nieuws /