JABBEKE BETERE VAN DE KLAS IN BEVOLKINGSONDERZOEK
In Jabbeke neemt 62,2% van de doelgroep deel aan het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker. En dat is beter dan het Vlaamse gemiddelde! Een pluim dus voor iedereen die zich inzet voor dit onderzoek of er aan deelneemt, ook van minister Van Deurzen.

In oktober 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Het onderzoek spoort alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 74 jaar ertoe aan om elke twee jaar een stoelgangtest te doen. Een laboratorium onderzoekt of je stoelgangstaal bloedsporen bevat. Te veel bloed in de stoelgang kan wijzen op dikkedarmkanker of poliepen, dit zijn de voorlopers van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen poliepen worden opgespoord en verwijderd voordat er kankercellen worden gevormd. Daardoor is dikkedarmkanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte of het risico erop eerder worden vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

De maand maart is de internationale actiemaand in de strijd tegen dikke darmkanker. Ook de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing organiseren een campagne om het belang van vroegtijdige opsporing te benadrukken.

Ontdek ook hoe jij kan deelnemen op www.bevolkingsonderzoek.be of via het gratis nummer 0800/60 160.(laatst gewijzigd:1-3-2018)
Nieuws /