DRIJVEND VLOT VERVOLLEDIGT NIEUWE AANLEGSTEIGER
De gemeente Jabbeke wordt doorkruist door vele wegen, alsook door de waterweg het kanaal Gent-Oostende. De jaagpaden langs dit kanaal hebben een zeer recreatieve waarde die niet alleen op toeristisch vlak maar ook sportief vlak meedragen in het gebruik ervan.

Het kanaal biedt bovendien een ideaal belevingsmoment voor de waardevolle natuur van enerzijds het polderlandschap en aan de andere kant de zandstreek met het typische landschap van het houtland. Daarnaast draagt de het kanaal bij tot de ontwikkeling van de lokale economie en zijn de stopplaatsen op geregelde afstand voor de pleziervaart een must.

De wijk Nieuwege heeft een rijke geschiedenis die parallel loopt met het gehucht rond de Stalhillebrug. Hier ontstond ook een loskaai en werden de herbergen schippersherbergen. De huidige brug dateert van 1947, nadat de vorige twee tijdens de oorlogen waren vernield.

De aanwezigheid van een horecazaak in deze omgeving biedt een extra troef om deze plek op te waarderen.

WERKEN OP HET WATER


In overleg met de beheerder van het kanaal, Waterwegen en Zeekanaal NV, wordt gewerkt aan een duurzaam en dynamisch beheer van deze bevaarbare waterloop. Hiervoor heeft de gemeente ter hoogte van de Nieuwegebrug een aanlegsteiger gebouwd van 20 meter lang voor pleziervaartuigen. De steiger is ook toegankelijk voor kano’s en kajaks door middel van een drijvend vlot van 5 meter.

Aansluitend werd een hengelsteiger gebouwd van 12 meter lang met stalen leuning. Door de aanleg van een hellende toegang is de steiger tevens toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De waterwerken zijn uitgevoerd door aannemer Braet NV uit Nieuwpoort voor een aannemingssom van 84.776,66 euro exclusief BTW volgens het ontwerp van studiebureau Lobelle uit Varsenare.

De afwerking van de omgeving met betonelementen en de houten beplanking van de steiger is uitgevoerd in eigen regie door de gemeentediensten.

ONDERSTEUNING EN COFINANCIERING


Het project wordt ondersteund vanuit het Plattelandsbeleid. Via de Vlaamse Landmaatschappij werd voor dit project een vorm van cofinanciering goedgekeurd. In kader van de subsidieoproep Quick Wins Veldgebied Brugge werd hiervoor een subsidie van 20.000 euro toegekend.

Daarnaast werd er ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Agentschap voor Natuur en Bos-Visserijfonds. Het ANB-Visserijfonds en de gemeente werken samen aan dit project om de hengelbeleving langs het Kanaal Gent-Oostende te verhogen en te voorzien van veilige en goed bereikbare hengelfaciliteiten langs een prioritair hengelwater.

Het visserijfonds staat in voor een cofinanciering van 20.000 euro.(laatst gewijzigd:28-9-2017)
Nieuws /